Kanta-Häme

Timpurin tytär seikkailee nukkekodissa

Pienistä paloista syntyi Teija Haloselle toinen todellisuus.

Teija Halonen työskenteli seitsemän vuotta Kultakeskuksella hopeaseppänä. Siellä hän näki pienissä ”jätepalasissa” pieniä astioita. Kun työt loppuivat, Halonen haki kulttuurirahastolta apurahaa ja sai. Pikkuhiljaa alkoi syntyä pieniä hopeisia esineitä.

Esineet tarvitsivat kodin. Teija Halonen oli jo pitkään haaveillut tilanjakajaksi kotiinsa nukkekotia, mutta ei sellaista omaan kotiin mahtunut. Työhuoneelle Koruverstas Klovaan Wetterhoffin taloon nukkekoti mahtui paremmin kuin hyvin.

Vuoden aikana nukkekotiin on syntynyt Timpurin tyttären työhuone, koti ja galleriatila. Kaikkia tiloja yhdistää 1:10-kokoon tehdyt pienet hopeiset esineet, jotka Halonen on tehnyt pienistä jämäkappaleista sulattamalla. Samaan aikaan Timpurin tytär on seikkaillut myös Facebook-hahmona.

– Hölmöä, hullua, ihanan hassua, kuvailee Halonen projektiaan.

Nukkekoti ja nukkekodin galleria ovat antaneet mahdollisuuden toteuttaa unelmia minikoossa. Timpurin tytär on tehnyt asioita, joita Halonen ei oikeassa elämässä voi tai pysty juuri nyt tekemään.

– Timpurin tytär muistuttaa minua, mutta erojakin löytyy. Hän on ikisinkku, villi ja vapaa ja työteliäämpi kuin minä.

Nukkekotimaailmassa on lupa irrotella ja olla miten haluaa.

Nukkekotiin Halonen on tehnyt kaiken itse.

Pienenä veli ”varasti” leikkimökin ja Halonen sai isältään purkulautakasan. Siitä alkoi vähitellen muotoutua oma mökki. Siitä lähtien Halonen on saanut lahjaksi isältään työkaluja, jotka ovat viimeistään nyt päässeet käyttöön.

Pienet nukkekodin esineet ovat opettaneet näkemään toisin. Nykyään Halonen löytää lähes kaikesta roskasta mahdollisuuden. Viimeksi etelänlennolla hän pyysi kanssamatkustajiaan säästämään hammastikut, sillä niissä oli hieno sorvattu pinta. Niistä saisi oivallisia esineitä nukkekotiin.

Timpurin tyttären kodissa on hopeinen löylykauha, hopeiset astiat, lehtimalja ja kaikkea pientä ja söpöä. Jokaisella esineellä on oma paikkansa ja ne ovat siistissä järjestyksessä.

– Onhan tämä unelma minikoossa.

Kun kerran ollaan minikokoisessa galleriassa, halusi Timpurin tytär sinne muutakin kuin omia hopeaesineitään.

Kysyessä alkoi muiltakin taiteilijoilta löytyä minikoon taidetta. Esille on päässyt muun muassa minikokoisia pronssipatsaita, pieniä keramiikkaesineitä ja pieniä tauluja. HÄSA

KÄY TUTUSTUMASSANäyttely avoinna ma-pe 10-17 Koruverstas Klovassa Wetterhoffin talossa.

Päivän lehti

2.4.2020