Kanta-Häme

Tinga Tinga tulee taas

Nyt ei tarvitse lentää päästääkseen itä-afrikkalaiseen tunnelmaan. Riihimäen taidemuseon koko alakerta on muuttunut Tinga Tinga -maaksi. Tarjolla on kaikille aisteille elämyksiä.

Viime kesänä Tinga Tinga -näyttely oli Iittalassa. Riihimäen taidemuseo tarjoilee paljon laajemman kokanaisuuden Tinga Tinga -osuuskunnan töitä. Esillä on kuutisenkymmentä maalausta, veistoksia, kokonainen maalattu polkupyörä ja polkupyörien osia sekä afrikkalaisia käyttöesineitä yli 30 taiteilijalta.

– Värien loisto on mieletön ja kuviointi upeaa, kuvailee amanuenssi Tanja Pääskynen.

Riihimäen taidemuseo odottaa näyttelyn vetävän perheitä, sillä kaikille on jotakin, eikä näyttely rajoitu vain Tinga Tinga -maalauksiin. Metsästysmuseo on lainannut näyttelyyn täytettyjä eläimiä esimerkiksi krokotiilin, leopardin ja antilooppeja. Viidakon äänet myös soivat taustalla ja tilaan on rakennettu basaari.

– Näyttelyssä pääsee katsomaan ja koskemaan, lupaa Pääskynen.

Lisätienestiä …taiteella

Kaikki esillä olevat työt ovat Tinga Tinga -taiteilijayhteisön taiteilijoiden käsialaa.

Yhteisön isä on Tansanian kansallisen naivismin perustaja Edwardi Saidi Tingatinga (1932–1972). Vuonna 1968 Tingatinga myi maalauksiaan saadakseen perheelleen lisätuloja. Hän maalasi kierrätysmateriaaleille polkupyörämaaleilla. Aiheensa Tingatinga löysi savannin elämistä ja matkailijoiden ihailemista maisemista Dar es Salaamissa.

Tingatingan humoristiset värikylläiset maalaukset herättivät kiinnostusta ja pian hän sai seuraajia. Syntyi taitelijayhteisö Tinga Tinga. Itse herra Tingatingan taiteilijaura jäi kuitenkin lyhyeksi, sillä poliisi ampui häntä luullessaan miestä vankikarkuriksi. Taiteilijayhteisö jäi kuitenkin elinvoimaiseksi ja toimii edelleen.

Tinga Tinga -näyttelyssä kaikki työt ovat kaupan. Ne, joita ei kevään aikana osteta, jatkavat matkaansa ensi kesänä Iittalaan.

Näyttely on tuotettu yhteistyössä Naivistit Iittalassa -säätiön, Tansaniassa asuvan Kristiina Lähteen sekä Minna ja Petri Takalan kanssa. (HäSa)

Tinga Tinga – pala Afrikan aurinkoa Riihimäen taidemuseossa 18. toukokuutta saakka.

Päivän lehti

3.6.2020