Kanta-Häme

Tipaton tammikuu jatkuu helposti helmikuulle – tänä vuonna teemana tissuttelu

Kuva: Seppo Pessinen

Joulukuu on yltäkylläisyyden aikaa, mutta juhlapöytien äärellä varsin moni vannoo selviävänsä tammikuusta ilman tipan tippaa. Alkoholia käyttävistä 11 prosenttia vietti tipattoman tammikuun vuonna 2018. Tärkeimpiä syitä tipattoman viettämiseen olivat terveyteen liittyvät syyt (33 prosenttia vastaajista) sekä jokavuotinen traditio (30 prosenttia). Joka viides vastaaja säästi rahaa tipatonta viettämällä ja 18 prosenttia halusi haastaa itseään.

Tipattoman tammikuun vaikutukset näkyivät myös helmikuun puolella. Vuonna 2018 yli puolet tipattomalle ryhtyneistä jatkoi tipatonta tai joi vähemmän myös helmikuussa. Vain kaksi prosenttia kertoi, että alkoholin käyttö verrattuna tavanomaiseen kasvoi tipattoman tammikuun jälkeen.

Tammikuussa 2019 Tipattoman aiheena on tissuttelu, ja keskustelua käydään ”Tarviinko mä tän?” -teemalla. Tissuttelemallakin kertyy vuoden mittaan yllättävän paljon. Tissuttelu vaikuttaa terveyteen haitallisesti, vaikka käyttömäärät olisivat niin pieniä, että varsinaista humalaa ei tule.

– Tipattoman tammikuun tavoitteena on herättää ajatuksia omasta alkoholin käytöstä. Mihin alkoholia käytän, ja mistä syistä? Missä tilanteissa alkoholia tulee nautittua ehkä turhaankin? EHYT ry:n viestinnän asiantuntija Maaret Väkinen kertoo.

Kyselyn teetti EHYT ry Kantar TNS:llä.