Kanta-Häme

Tiukat ajat koulivat yrittäjää 

Hauhon vuoden yrittäjänä palkittiin Kuljetusliike Jarmo Hieto oy:n osakkaat.
Kuljetusliikkeen käyntikortti on näyttelykuntoon tuunattu kalusto. – Hyvä kuljettaja pitää kaluston kunnossa ja asiakkaat tyytyväisinä, yrittäjä Jarmo Hieto linjaa.

Jarmo Hieto on yrittäjä kolmannessa polvessa. Eikä omena puusta kauas putoa, sillä Jarmo Hiedon ja Maija Karelius-Hiedon perheen kolme poikaa työskentelevät perheyrityksessä. Joel Hieto ja Riku Hieto ovat myös yrityksen osakkaita.

Jarmo Hiedon ura yrittäjänä alkoi 22-vuotiaana vuonna 1985, pälkäneläisen leipomon perunalimppujen kuskaamisella kauppoihin. Leipäkuskina vierähti 8 vuotta.

Sitten leivät vaihtuivat keittiöihin, ja 12 vuoden ajan Hiedon kaksi täysperävaunuyhdistelmää ajoi keittiökalustevalmistaja Novart Oy:n keittiökalusteita asiakkaille ympäri Suomen.

Nykyään hauholaisella Kuljetusliike Jarmo Hieto oy:llä on 5 autoa, puoliperävaunuyhdistelmiä ja yksi sorakasettiyhdistelmä.

Työntekijöitä yrityksen palkkalistoilla on yrittäjät mukaan lukien seitsemän.

– Kaksi autoa ajaa Stora Enson pakkauspahveja, lisäksi kuskaamme muun muassa betonielementtejä, erilaista rahtitavaraa sekä soraa hauholaisen Niemisen Sora oy:n leivissä, Jarmo Hieto kertoo.

Hattulassa Pälkäneentien varressa sijaitsee yrityksen terminaalialue. Siellä otetaan vastaan purkubetonia ja puhtaita maa-aineksia. Alueella varastoidaan ja käsitellään myös asiakkaiden puutavaraa. Väliaikaista varastointitilaa vuokraavat muun muassa metsäyhtiöt ja muut metsäalan toimijat.

Jarmo Hieto on 33 vuoden yrittäjäuransa aikana nähnyt ja kokenut kaksi lamaa. Hän kertoo, että 1990-luvun lama ei näkynyt heidän toiminnassaan.

– Silloin kasvettiin ja vahvistuttiin, mutta on tässä kireitäkin aikoja koettu, 2008 oli raha tiukassa, mutta jostain sitä vaan oli taiottava. Jälkeenpäin ajatellen on hyvä, että on nähty myös tiukkoja aikoja. Se kuuluu liike-elämään.

Hän on havainnut, että yrityselämässä toimii jo Raamatussakin mainittu 7 lihavan ja 7 laihan vuoden kiertokulku. Nyt eletään vuoden 2008 laman jälkeisiä laihoja vuosia seuranneita satoisampia aikoja.