Kanta-Häme

Tiukka raami lautakunnille kesäläksyksi

 

Veronkorotus näyttää väistämättömältä ensi vuonna Hämeenlinnassa. Viimeisessä kokouksessaan ennen kesälomia kaupunginhallitus antoi budjettiraamin ensi vuodelle.

Vaikka pohjana on puolen prosenttiyksikön veronkorotus, budjettikehys on varsin tiukka. Toimintakulujen kasvuksi lasketaan 2,7 prosenttia.

Näin toimintakulut kasvaisivat tämänvuotisesta reilusta 652 miljoonasta eurosta noin 670 miljoonaan.

Yhtenä ongelmana on se, että valtion viimeinenkin kuntaliitostuki, 4,2 miljoonaa poistuu ensi vuonna.

Tämän vuoden tilausbudjetissa toimintatuottojen määrä on 321,5 miljoonaa. Vuoden 2014 kehyksessä toimintatuottojen kokonaismäärä on 325 miljoonaa. Kasvua on vain 1,1 prosenttia.

Verotulojen kertymätavoitteeksi asetetaan reilut 263 miljoonaa euroa. Se on yli 5 prosenttia enemmän kuin tämän vuoden budjetin tavoite.

Lisäksi näyttää siltä, ettei tämän vuoden tavoitetta, 250,6 miljoonaa euroa, saavuteta.

 

Tuomela ja Jukola mukana

Veronkorotuksesta huolimatta näyttä todennäköiseltä, että talouden tasapainotusohjelmaa on venytettävä aina vuoteen 2019.

Joitakin investointejakin budjettikehykseen on kaavailtu. Niistä suurimat ovat Tuomelan koulun ja Jukolan päiväkodin peruskorjaukset. Tuomelaan kaavaillaan 7 miljoonaa ja Jukolaan 2 miljoonaa.

Investointien myötä lainamäärän arvioidaan kasvavan 10,6 miljoonalla.

Lautakunnilta odotetaan budjettiesityksiä viimeistään 20. syyskuuta. Kaupunginhallitus aloittaa budjettikäsittelyn lokakuun alkupuolella.

 

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic