Kanta-Häme

Todistus ei tee valmista työntekijää

Työelämä ja koulutus eivät kohtaa toisiaan. Ammatillisista oppilaitoksista ei valmistu todellisia osaajia.

Väsyneitä kliseitä, joita esimerkiksi Teknologiateollisuus ry:n Hämeen ja Kaakkois-Suomen asiantuntija Jaakko Väyrynen on kuunnellut omassa työssään jo kohta parinkymmenen vuoden ajan.

– Aina on valitettu samaa asiaa: oppilaitoksista ei tule valmiita työntekijöitä. Ei tämä kuitenkaan koske läheskään kaikkia yrityksiä, useimmat ymmärtävät, että loppusilaus osaamiseen hoidetaan aina työpaikalla.

Koulutuskeskus Tavastian aikuiskoulutusjohtaja Arto Ruhala näkee samoin.

– Prosessit kehittyvät yritysten sisällä niin kovaa vauhtia, että koulutuksen on mahdotonta pysyä perässä sisällöistä.

Valmiuksia opiskelijoille luodaan kuitenkin nykyään yhä enemmän yrityslähtöisesti, räätälöimällä koulutusohjelmia.

– Opetushallitus ei enää määrittele niin tarkasti, mitä nuorille saadaan opettaa. Lähestymme koulutusta paikallisen työelämän tarpeiden pohjalta, Ruhala vakuuttaa.

Aikaisin kesätöihin

Väyrysen ja Ruhalan mukaan nuoren työnhakijan asenne ratkaisee erittäin paljon.

– Tiedolliset ja taidolliset valmiudet ovat hyviä, mutta yhä useammin törmätään siihen, että perusasioita ei ole omaksuttu riittävän varhain. Joillekin pitää ensimmäisenä opettaa, että töihin tullaan ajoissa ja työaikana tehdään töitä, Väyrynen alleviivaa.

Työelämään kasvatuksen pitäisi lähteä kodeista.

– Kuinka vanhana tullaan ensimmäistä kertaa töihin? Väyrynen kysyy.

Ruhala tietää, että liian myöhään.

– Vain hyvin harvalla peruskoulusta valmistuvalla on nykyään kesätyökokemusta. Olisi todella tärkeää, että jo yläasteikäiset pääsisivät töihin edes lyhyiksi pätkiksi.

– Pedagogiselta kannalta tekemällä oppiminen on se iso juttu kokonaisuudessaan, joten ammattiopetuksessa otetaan kontakti työelämään hyvin aikaisessa vaiheessa, aikuiskoulutusjohtaja kertoo.

Sitoutumista

Ensi kesänä 500 kausityöntekijää palkkaavan Lidlin Kanta-Hämeen aluepäällikkö Jaakko Hakula kertoo yrityksen panostavan merkittävästi omaan koulutukseen.

– Koulutamme itse, koska haluamme varmistaa, että kaikilla työntekijöillämme on samat tiedot ja taidot.

Hakulan mukaan Lidlissä ”kaikki tekevät kaikkea”.

– Jos on ollut vain kassalla, ei inventaarion teosta tule mitään, hän konkretisoi.

Lidlissä jokainen kesätyöntekijäkin saa kahden viikon henkilökohtaisen perehdytyskoulutuksen. Hakulan ja Janakkalan keskusvaraston osastopäällikön Akumatti Leskisen mukaan hakijoista etsitään haastatteluissa ennen kaikkea kahta ominaisuutta.

– Ahkeruutta ja kykyä viedä asioita loppuun itsenäisesti. Olemme aika vaativa työnantaja, joten pitää olla valmis tekemään töitä!

Vaativuuden vastapainoksi Lidl sanoo sitoutuvansa myös työntekijöihin.

– Esimerkiksi Tiiriön myymälän viime vuoden kesätyöläisistä kaikki halukkaat saivat jäädä osa-aikaisiksi, Hakula heittää.

Lidlin yhdessä saksalaisen ammattikorkeakoulun kanssa räätälöimä palkallinen koulutus on osoittautunut erittäin suosituksi.

– Se on kolmen vuoden setti, josta maksetaan portaittain nousevaa kuukausipalkkaa ja asumiskulut. Esimiestehtävissä vaadimme pääasiassa korkeakoulututkintoa, Hakula sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

3.6.2020