Kanta-Häme

Toffela-kodin rakennuttaa Avain Rakennuttaja

Turengin uuden palvelutalon eli Toffela-kodin rakennuttaa yleishyödyllinen yhtiö Avain Rakennuttaja oy. Perusturvalautakunta päätti asiasta torstaisessa kokouksessaan.

Janakkala sai tarjoukset vain kahdelta yhtiöltä; toinen tarjoaja oli Ara-asuntojen tuotanto Arttu oy.

Laatuvertailun voittaja

Janakkalan kunnan työryhmä kävi tutustumassa Arttu oy:n kohteeseen Raumalla ja Avain Rakennuttajan palvelutaloon Lahdessa. Avain Rakennuttajan kohde pärjäsi kaikessa laatuvertailussa paremmin kuin Aran kohde.

Vertailtavia asioita olivat muun muassa kodinomaisuus, esteettömyys ja turvallisuus, helppo valvottavuus sekä kuntosali ja piha.

Toisaalta ARA-asuntojen talon vuosivuokra oli halvempi, mutta hinta ei nyt ratkaissut, koska laatupisteissä Avain Rakennuttajan kohde oli sen verran parempi.

Janakkalassa on päätetty jo aiemmin, että yleishyödyllinen yhtiö suunnittelee ja rakennuttaa Toffela-kodin. Janakkalan kunta vuokraa sen jälkeen koko talon itselleen. Asukkaat maksavat asunnoistaan vuokraa kunnalle. Talon työntekijät ovat kunnan palkkalistoilla.

Kunta ei halunnut investoida

Kunta päätyi tällaiseen ratkaisuun sen takia, ettei palvelutaloinvestointia haluttu nykyisessä taloustilanteessa kunnan taseeseen. Nyt kunnan ei tarvitse ottaa lainaa investointia varten.

Uusi palvelutalo korvaa nykyisen Tohvelakodin, jossa on 28 asuntoa. Tohvelakodin omistaa Janakkalan palvelutalosäätiö, mutta sielläkin työskentelevät ovat kunnan työntekijöitä.

Uusi talo on kuitenkin Tohvelakotia selvästi suurempi, sillä siihen tulee 60 pienehköä asuntoa.

Valtuusto on päättänyt talon paikaksi Kyterin alueen Lammintien tuntumassa. Se sijaitsee noin kilometrin päässä Turengin keskustasta. Talosta tulee kaksikerroksinen.

Rakennuttaja suunnittelee

Perusturvajohtaja Matti Valtonen kertoo, että tässä vaiheessa ei ole tietoa asuntojen täsmällisestä koosta eikä niiden vuokrista, sillä taloa ei ole vielä suunniteltu. Rakennuttaja vastaa myös suunnittelusta.

Talon vuosivuokra ei ole vielä tiedossa. Lahdessa sijaitsevan Avain Rakennuttajan palvelutalon vuosivuokra on 357 000 euroa. Toffela-kodin vuokra täsmentyy myöhemmin, kun esimerkiksi rakentamiskustannukset ovat tiedossa.

– Tämä lama-aika on kuitenkin hyvä aika rakentaa. Nyt hinnat ovat kohtuullisia, Valtonen sanoo.

Talo rakennetaan kustannustietoisesti niin, ettei asukkaiden maksamista vuokrista tule liian kalliita. Valtosen mukaan kattona pidetään Kelan asumistuen kattoa.

– Emme voi rakentaa niin, ettei ihmisillä olisi varaa asua siellä. Vuokran on pysyttävä aisoissa.

Rakentaminen kestää vuoden

Rakentamisen on määrä alkaa lokakuussa, ja talon pitäisi valmistua vuodessa. Rakennuksen käyttöönotto olisi siten marraskuussa 2014. Aikatauluun voi kuitenkin vielä tulla muutoksia.

Valtonen korostaa, että Toffela-koti on iso ja tärkeä hanke Janakkalan vanhustenhuollolle. Hanke noudattaa vanhustenhuollon strategiaa, jonka mukaan vanhukset asuvat mahdollisimman pitkään kodinomaisissa asunnoissa.

Palvelutalotilanne paranee myös Tervakoskella, jossa Elsakodin laajennus on valmistumassa. Kun palvelutalopaikkoja saadaan lisää, kunta aikoo vähentää pitkäaikaisia laitospaikkoja. (HäSa)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic