Kanta-Häme

Tohvelakoti on vähitellen muuntumassa tavalliseksi kovan rahan asunto-osakeyhtiöksi

Tohvelakoti eli entinen vanhusten palvelutalo on vähitellen muuntumassa tavalliseksi kovan rahan asunto-osakeyhtiöksi Turengissa. Kiinteistöstä on muodostettu Asunto-osakeyhtiö Janakkalan Pihlaja.

Talossa alkoi syksyllä remontti, joka jatkuu vielä tämän vuoden.

Suurin osa asunnoista kuitenkin vuokrattiin viime syksynä. Niihin asuntoihin tehtiin ensin kevyt remontti.

– Ne suorastaan vietiin käsistä, sanoo Timo Heino, toinen kiinteistön omistajista.

Heino vakuuttaa, että vuokrasopimuksia ei irtisanota myynnin eikä remontin vuoksi.

– Kun joku muuttaa, mietimme mitä asunnolle tehdään, vuokrataanko vai myydäänkö. Voimme myös myydä sijoittajalle valmiiksi vuokratun asunnon – silloin vain vuokranantaja muuttuu, ja vuokrasopimus jatkuu entisin ehdoin.

Talon 28 asunnosta kymmentä remontoidaan nyt myyntikuntoon.

– Asunnot uudistetaan täysin. Uusimme kaikki pinnat ja remontoimme keittiöt ja kylpyhuoneet kokonaan. Lisäksi esimerkiksi parvekkeet ja ikkunat kunnostetaan.

Talo on rakennettu vuonna 1987, ja siinä on neljä kerrosta. Omistusasunnoiksi remontoidaan tässä vaiheessa ylimmän kerroksen kahdeksan asuntoa ja pohjakerroksesta kaksi asuntoa.

Hissillisen talon asunnot ovat 33 neliön yksiöitä sekä 38:n ja 45 neliön kaksioita. Asukkaiden käytössä on saunaosasto alakerrassa.

Varsinaisen asuinosan lisäksi kiinteistöön kuuluu 170-neliöinen matala osa, joka on palvellut aiemmin keittiönä ja ruokasalina. Sen tuleva käyttö on vielä auki.

– Pyrimme myymään tai vuokraamaan tilan. Se voidaan haluttaessa jakaa kahteen osaan, Heino sanoo.

Matalassa osassa on keittiö, useita vesipisteitä ja vessoja sekä kolme sisäänkäyntiä. Heino näkee, että tila sopisi esimerkiksi pitopalvelulle ja terveydenhuoltoalan yritykselle.

– Mitään asukkaita häiritsevää toimintaa me emme siihen halua, hän tähdentää.

Vielä ei tätä osaa markkinoida, sillä se palvelee remontin ajan varastotilana.

Heino huomauttaa, että heidän pitää myös neuvotella kunnan kanssa matalan osan käyttötarkoituksen muutoksesta.

Timo Heinon ja hänen yhtiökumppaninsa Jouko Huotalan yritys Hämeen asunnot ja kiinteistöt oy osti Tohvelakodin viime syksynä. Myyjänä oli Janakkalan palvelutalosäätiö ja Janakkalan kunta.

Hämeenlinnalaisilla Heinolla ja Huotalalla on Turengissa myös toinen kerrostalo. Tämä Ojatien talo oli aiemmin kunnan ja Kiipulasäätiön omistuksessa. Siitä tehtiin kauppa vuonna 2014.

Kuvio Ojatiellä on sama kuin Janakkalan Pihlajassa. Vuokralaisia ei ole irtisanottu, mutta vuokralaisen lähdettyä asunto tarvittaessa remontoidaan ja sen jälkeen joko vuokrataan tai myydään. HäSa

Päivän lehti

8.7.2020