fbpx
Kanta-Häme

Toimeentulotuen käsittelyajat venyneet taas

Janakkala ja Riihimäki ovat saaneet huomautuksen toimeentulotukihakemusten liian hitaasta käsittelystä.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto julkisti perjantaina keväällä suoritetun valvonnan tulokset. Sen perusteella huomautukset annettiin viidelle kunnalle. Janakkalan ja Riihimäen lisäksi listalla ovat Kerava, Lohja ja Tuusula.

Avin sosiaalihuollon ylitarkastaja Sari Luukko kertoo, että valvonta tehtiin huhtikuussa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (TVL) on kerännyt kaikilta kunnilta huhtikuun tiedot toimeentulotukihakemusten käsittelystä.

Lain mukaan hakemukset on käsiteltävä seitsemän arkipäivän kuluessa niiden saapumisesta, ja kiireellisessä tapauksessa jopa samana tai viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Esimerkiksi Janakkalassa toimeentulotukihakemuksia tuli huhtikuun aikana 495 kappaletta, ja niistä 15,6 prosenttia käsiteltiin myöhässä. Luukon mukaan viivästykset ovat yleensä korkeintaan muutaman päivän mittaisia, mutta niiden määrä antaa aiheen huomautukseen.

– Se tarkoittaa, että kunnalta edellytetään toimenpiteitä asian korjaamiseksi. Pelkkä asian toteaminen ei riitä.

Janakkalan sosiaalityön johtaja Anna Roinevirta kertoo, että tilanteeseen on jo puututtu. Hakemusten käsittelyssä on syyskuun alusta lähtien ollut yksi henkilö enemmän kuin huhtikuussa.

– Meillä on aina ollut vaikeuksia pysytellä lain määräämissä aikarajoissa, ja siitä on tullut noottia, mutta huomautus oli silti yllätys. Huhtikuussa osui päällekkäin monia poissaoloja ja lisäksi hakemuksia oli tavallista enemmän. Niiden määrä vaihtelee suuresti eri kuukausina, Roinevirta sanoo.

Hän huomauttaa, että suurin osa toimeentulotukihakemuksista käsitellään Janakkalassa kiireellisinä eli yhdessä tai kahdessa päivässä.

Myös Hämeenlinna on päätynyt avin listalle, eli avi on “kiinnittänyt huomiota” käsittelyn venymiseen. Tämä on lievempi kuin huomautus, mutta moite kuitenkin. Tällä listalla on yhteensä kahdeksan kuntaa.

– Hämeenlinnassa hakemuksia on ollut noin 2 500, ja niistä 6,1 prosenttia on käsitelty myöhässä, Luukko kertoo.

Käsittelyaikoja valvotaan kahdesti vuodessa. Uudet tiedot on kerätty lokakuulta, mutta niiden tuloksia ei ole vielä koottu. HÄSA

Menot