Kanta-Häme

Toimeentulotuen Kela-siirrosta yhä paineita

Alkukankeudet perustoimeentulotuen siirrossa kunnista Kelalle jatkuvat.

Hämeenlinnan sosiaalityössä joudutaan yhä lykkäämään sovittuja asiakastapaamisia, koska päivittäin hätääntyneet asiakkaat hakevat apua asiointiin Kelan kanssa.

Syynä on, ettei Kela ei pysty käsittelemään heidän asiaansa säädetyssä ajassa.

– Perustoimeentulotuki on subjektiivinen oikeus. Kun käsittelyajat pitkittyvät, ihmiset ovat todella hädässä. Erityisesti perjantai-iltapäivät ovat vaikeita. Ihmisiltä saattaa olla loppumassa ruoka tai lääkkeet, palvelupäällikkö Anne Murtonen harmittelee.

Tilanne on edelleen kuntien näkökulmasta hankala, vaikka Kelassakin tehdään koko ajan ankarasti töitä sen parantamiseksi.

– Esimerkiksi lääkkeiden ja vuokravakuuksien kohdalla on jo saatu aikaan parannusta.

Vuokratakuisiin tai lääkkeisiin Kela saattoi alkuvuodesta jättää myöntämättä tukea, vaikka tulolaskelman ylijäämä oli vain muutamia euroja.

– Lääkkeen omavastuuhinta on saattanut olla 700 euroa, eikä asiakkaalla todellakaan ole rahaa sen ostamiseen.

Kanta-Hämeen sosiaalijohto pohti kriisiytynyttä tilannetta helmikuussa ja kokosi kokemuksia siitä, mihin Kela-siirto on ihmisiä ajanut.

Listalla on karujakin esimerkkejä:

”Kelan kuntiin antaman ohjeistuksen mukaisesti vuokra tulee maksaa suoraan vuokranantajalle ja tähän on asiakkaan suostumus. Näin Kela ei kuitenkaan toiminut. Koska tammi- ja helmikuun vuokria ei ole sovitun mukaisesti vuokranantajalle maksettu, asiakas on saanut häädön asunnostaan.

Kuntayhtymän viranhaltija on ollut asiasta yhteydessä Kelaan muutamaankin kertaan, mutta siltikään asia ei ole hoitunut, vaikka näin on luvattu.”

Myös asumismenoissa on tulkinta muuttunut:

”Paikkakunnan kohtuulliseksi katsottavat asumismenot ovat määritelty Kelassa pienemmäksi kuin kunnissa. Siirron jälkeen Kelasta on tullut kehotuksia edullisemman asunnon hankkimiseen.

Tämä koskee myös ikäihmisten palveluasumista, jos esim. edunvalvojat joutuvat hakemaan asiakkaalle toimeentulotukea isojen lääke- ja terveydenhoitomenojen takia.

Pulmana on löytää asiakkaille kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Erityisen haastavassa tilanteessa ovat luottotietonsa menettäneet asiakkaat.”

26:n kunnan sosiaalijohto tapasi Kelan pääjohtajan Elli Aaltosen tällä viikolla.

– Huhtikuun aikana hän lupasi tilanteen paranevan, mutta sen tarkempaa tietoa ei ole, Anne Murtonen kertoo.

Hän on silti toiveikas, että kokemuksen karttuessa myös Kelan etuuskäsittelijöille muodostuu ”sosiaaliset silmälasit”.

– Ongelmana on ollut se, että käsittely on hyvin mekaanista. Yksilöllinen tilannekin pitäisi ottaa huomioon.

Tiistaina terveyden ja toimintakyvyn lautakunta käsittelee Kela-siirrosta aiheutunutta tilannetta. HÄSA

Päivän lehti

4.6.2020