Kanta-Häme

Toimeentulotukea myönnetään Hämeenlinnassa laittoman hitaasti

Torstaina Hämeenlinnan kaupunki käsitteli 16. kesäkuuta saapuneita toimeentulotukihakemuksia. Lain mukaan hakemus pitää käsitellä kiireellisessä tilanteessa heti, käytännössä jo saapumispäivänä tai viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Muussa kuin kiireellisessä tapauksessa päätös on tehtävä viivytyksettä, kuitenkin viimeistään seitsemäntenä arkipäivänä hakemuksen saapumisesta.

– Olemme hyvin tietoisia siitä, että tilanne on lain vastainen. Pisimmillään käsittelyaika on ollut 14 arkipäivää, sanoo aikuissosiaalityön palvelupäällikkö Anne Murtonen.

Jonoja koko kevään ajan

Tilanne lähti syöksykierteeseen viime vuoden loppupuolella.

– Tänä vuonna hakemusten määrä on lisääntynyt huomattavasti. Siksi tilanne on näin huono, hän kertoo.

Suurin tekijä on työttömyyden lisääntyminen tämän hetken työmarkkinoilla. Alun perin toimeentulotuki on tarkoitettu tilapäiseksi, mutta tällä hetkellä yhä suuremmaksi kasvava joukko on yhä pidempään sen tarpeessa.

Onko tilanteelle tehty mitään?

– Saimme alkuvuodesta kaksi vakinaista etuuskäsittelijää lisää. Sen lisäksi alkukesästä palkattiin kaksi määräaikaista etuuskäsittelijää lisää, ja parhaillaankin ollaan palkkaamassa lisää määräaikaisia etuuskäsittelijöitä. Teemme myös ylitöitä ja tarkastelemme vielä aikaisempaa yksityiskohtaisemmin käsitelyprosessien vaiheita.

Kaikkien tilanteen korjaamiseksi jo aiemmin tehtyjen toimenpiteiden vaikutus ei näy vielä.

– Kyllähän tämä on todella huolestuttavaa, koska toimeentulotuki on viimesijainen taloudellinen tuki. Kaikkemme teemme asian parantamiseksi, lupaa Murtonen.

Toimeentulotuki tulee hakijan tilille aikaisintaan sen pankkipäivän aikana, jolloin päätös tuen myöntämisestä on tehty. Mikäli hakijan tili on eri pankissa kuin kaupungin, tuen saamisessa voi pankkiliikenteen vuoksi kestää pidempään. (HäSa)

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic