fbpx
Kanta-Häme

Toimeentulotukihakemusten käsittely saattaa ruuhkautua loppuvuodesta

Syynä mahdolliseen ruuhkautumiseen on perustoimeentulotuen käsittelyn siirtyminen kunnilta Kelalle ensi vuoden alusta.

Osa kuntien etuuskäsittelijöistä hakeutuu toisiin tehtäviin, jolloin on mahdollista, että kunnissa on loppuvuodesta vähemmän etuuskäsittelijöitä käsittelemässä hakemuksia.

Kuntien ja kaupunkien tilanne ruuhkautumisen osalta voi vaihdella.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkijan Jouko Karjalaisen mukaan on mahdollista, että tilanne kärjistyy.

– Se on pulmallinen juttu, koska laki on tässä suhteessa hyvin yksiselitteinen: seitsemässä työpäivässä pitäisi perustoimeentulotuen päätös saada. Saa nähdä. Tiedän, että kunnissa on huolta tässä suhteessa, Karjalainen kertoo.

Aluehallintavirastot ovat aiemmin laittaneet päätösten viivästymisistä uhkasakkoja kunnille ja kaupungeille.

Karjalaisen mukaan on pelättävissä, että tulee puutteellisia ja huonosti harkittuja päätöksiä.

– Jos on hirveän vähän työntekijöitä päätöksiä tekemässä, ilman muuta tulee virheitä ja muutoksenhaut tulevat vielä omana sumanaan. Tällaiset siirtymät ovat usein pulmallisia.

Karjalainen ei usko, että hakijoita päästetään putoamaan tyhjän päälle.

Helsingin Uutiset uutisoi maaliskuussa, että Kela-siirto alkaa näkyä pääkaupunkiseudun kunnissa ja ruuhkautumista on odotettavissa.

Kunnissa toimeentulotukityötä tekevät eivät siirry automaattisesti Kelalle. Etuuskäsittelijän nimikkeellä työskenteli viime vuonna noin 800 henkilöä, mutta toimeentulotukityötä tehdään monilla eri nimikkeillä.

Kelan Toimeentulotuki 2017 -hankkeen päällikkö Heli Kauhanen kertoo, että Kela on palkkaamassa 300–350 toimihenkilöä kunnista. Elokuussa on tarkoitus järjestää vielä täydennyshaku ja myös Kelan omaa väkeä siirretään tähän työhön.

– Toimeentulotukipäätösten mukaan on liitetty ohjeita vuodenvaihdetta varten. Yritämme rauhoittaa ihmisiä, että jos päätös on olemassa ja se jatkuu vuodenvaihteen yli, silloin ei tarvitse tehdä mitään, Kauhanen sanoo.

Kunnat voivat tehdä päätöksiä perustoimeentulotuesta maaliskuun loppuun.

– Ihmiset saavat kunnista tukea vuoden loppuun ja siirtymäsäännökset mahdollistavat sen saannin kunnilta vielä maaliskuun loppuun, mutta varmasti tulee uusia asiakkaita ja on vanhoja, joilla on kysymyksiä. Kaikkemme teemme, että ei kovasti ruuhkautuisi, Kauhanen kertoo. LM-HäSa

Menot