Kanta-Häme

Toimistotyöpaikkaa saattaa hakea kolmesataa ihmistä

Etenkin toimisto- ja kaupan alan avoimet työpaikat ovat jo kuukausia keränneet jopa satoja hakemuksia.

Hämeen työ- ja elinkeinotoimistossa oli helmikuun lopussa 21 706 työtöntä työnhakijaa. Määrä on 2 387 eli 12,4 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Koko maassa työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi vuodessa 37 094:llä.

– Toimistotöihin ja kaupan alan paikkoihin tulee jopa 200–300 hakemusta. Etenkin toimistotöissä ilmiö on yleinen ja alkoi jo ennen viime syksyäa, kertoo yritysneuvoja Mari Pöysti Hämeen TE-toimiston Hämeenlinnan toimipisteestä.

Eniten hakemuksia tulee paikkoihin, joita voivat hakea sekä kokeneet ammattilaiset että esimerkiksi vastavalmistuneet. Pöystin mukaan monet myös hakevat vapaita paikkoja samaan aikaan monelta eri alalta.

Erityisammattitaitoa vaativiin paikkoihin hakemuksia saapuu luonnollisesti vähemmän.

– Esimerkiksi raskaan kaluston asentajaa pitäisikin jo etsiä sadan kilometrin säteellä. Toimistoassistentin paikkaa puolestaan hakee hetkessä 50 ihmistä, tiivistää VMP:n eli ennen Varamiespalveluna tunnetun henkilöstövuokrausyrityksen yhteyspäällikkö Antti Astrén Hämeenlinnasta.

Työsuhteiset petaavat uutta paikkaa

Astrénin mukaan viime aikoina ovat yleistyneet myös tiedustelut. Työnhakijat pyytävät ilmoittamaan, jos tietynlaisia paikkoja vapautuu.

– Jopa vakituisessa työsuhteessa olevat kyselevät työpaikoista. Jos tiedossa on yt-neuvottelut, pedataan etukäteen mahdollista seuraavaa työpaikkaa, Astrén sanoo.

Mari Pöysti kertoo, että viime aikoina on kasvanut paitsi työnhakijoiden määrä, myös vuokratyöfirmojen käyttö.

– Noin viidennes avoimista paikoista alkaa olla vuokratyötä. Hakijoita on valtavasti, ja tämä myös tasaa työnantajan riskejä, Pöysti sanoo.

– Monet yritykset ovat nyt varovaisia rekrytoimaan ihmisiä omille kirjoilleen, Astrén vahvistaa.

Pöystin mukaan työtä on tarjolla ”aika kaikilta aloilta” ja sekä vakituisia että määräaikaisia pestejä. Loppuviikosta Hämeen TE-toimistossa oli tarjolla yhteensä 190 vapaata työpaikkaa.

– Niistä 111 eli 60 prosenttia oli vakipaikkoja. Vakipaikkoihin tosin lasketaan myös osa-aikaiset paikat. Erityisesti hoiva-ala vetää.

Työtä haetaan laajalta alueelta

Liikehdintä näkyy myös isoissa yrityksissä. Esimerkiksi Lidlissä on kiinnitetty huomiota siihen, että viime aikoina työtä on alettu etsiä huomattavasti aiempaa suuremmalta maantieteelliseltä alueelta.

– Työnhakijat ovat myös valmiita muuttamaan uudelle paikkakunnalle vakituisen työn perässä, kertoo Lidlin viestintävastaava Pilvi-Sisko Riikonen sähköpostitse.

Riikosen mukaan Lidlin avoimiin paikkoihin on riittänyt hakijoita ”koko ajan”, mutta tänä keväänä hakijoiden määrä on hieman noussut.

– Hakemusten taso ja laatu ovat parantuneet viimeisimmän vuoden aikana. Työnhakijat selvästi satsaavat aiempaa enemmän hakemuksen laatimiseen.

Lidlin Janakkalan-jakelukeskukseen haettiin perjantaihin saakka kymmentä varastotyöntekijää. Riikosen mukaan paras eväs Lidliin hakemisessa on motivoituneisuus.

– Etsimme työntekijöitä, jotka ovat reippaita ja valmiita ottamaan vastaan uusia haasteita. Emme vaadi alan koulutusta, sillä koulutamme itse uuden työntekijän tehtäväänsä, hän kuvaa. (HäSa)

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic