Kanta-Häme

Toimitilamarkkinoilla tehtiin suuria kauppoja

Hämeenlinnan seudun toimitilamarkkinakatsauksen mukaan sijoittajaostajat olivat viime vuonna hyvin aktiivisesti liikkeellä. Hämeenlinnan toimitilamarkkinoilla tehtiin merkittäviä kauppoja enemmän kuin pitkään aikaan. Toisaalta uudisrakentamista ja uusia vuokrauksia tapahtui vähänlaisesti.

Kaupoista selvästi suurin oli K- Citymarketin ja K- Raudan kiinteistöjen kauppa, joka oli arvoltaan 48 miljoonaa euroa. Kiinteistöt osti sijoitusrahasto eQ Liikekiinteistöt.

Toiseksi suurin kauppa oli Kauppakeskus Tuulosen kiinteistön myynti 11,3 miljoonan euron hintaan. Kaiken kaikkiaan Hämeenlinnassa tehtiin viime vuonna 11 yli miljoonan euron arvoista toimitilakauppaa.

Liiketilojen vuokrahinnat laskivat viime vuonna ylitarjonnan ansiosta. Vapaita toimitiloja on tarjolla runsaasti, mutta ne eivät vastaa kysyntään. Kauppakeskus Goodmanin vaikutus tuntui toimitilamarkkinoilla voimakkaasti.

Kysyntää olisi erityisesti pienistä ja moderneista toimitiloista, mutta suurin osa Hämeenlinnan vapaista toimitiloista on vanhoissa rakennuksissa ja tilat ovat liian suuria.

Toimistotilojen kuukausivuokrat ovat Hämeenlinnan keskustassa pääasiassa välillä 9-12 euroa neliömetriltä. Pienten katutason liiketilojen vuokrat voivat olla huomattavasti korkeampiakin, esimerkiksi 30 euroa neliömetriltä. Teollisuustilojen neliöhinnat liikkuvat 4-6 euron välillä.

Toimitilojen uudisrakentaminen oli kokonaisuudessaan melko hiljaista, mutta merkittäviä rakennushankkeita on kuitenkin käynnistymässä.

Entisen Nummen koulun tontille rakennetaan 24 000 neliön palvelukeskus, joka valmistuu vuonna 2018. Lisäksi Rakennuskeskus Centran rakentamisen arvioidaan alkavan tänä vuonna. Kauppakeskus Linnan kehityshankkeen on myös määrä alkaa.

Linnan Kehityksen sijoittumispalveluiden johtaja Ari Räsäsen mukaan Hämeenlinna on menestynyt hyvin kilpailussa uusista yrityksistä.

Hämeenlinna sijaitsee ns. kasvukäytävällä Tampereen ja Helsingin välissä, joten edellytykset ovat kunnossa. Lisäksi Räsäsen mukaan kaavoitus- ja rakennuslupa-asiat etenevät Hämeenlinnassa nopeasti ja yritysmaailman tarpeet huomioiden.

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic