Kanta-Häme

Toimittajat ilman rajoja -järjestön puheenjohtaja: Laatujournalismi turvattava veroalella

Suomi on valittu kuusi kertaa peräkkäin maailman parhaaksi maaksi lehdistönvapaudella mitattuna. Mediatalojen kiristyvät resurssit kuitenkin huolettavat lehdistönvapauden asiantuntijaa.

Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Ilkka Nousiainen listaa aluksi hyviä puolia Suomen mediasta:

– Toimittajat ovat hyvin koulutettuja ja ammattitaitoisia eikä heitä painosteta. Suomessa media ei ole myöskään korruptoitunut.

Sen sijaan mediakentän heikentynyt taloustilanne huolettaa Nousiaista. Monet isot mediatalot ovat irtisanoneet toimittajia, mikä näkyy puheenjohtajan mukaan jäljelle jääneiden lisääntyneenä työtaakkana.

– Lähteitä ja faktoja on vähemmän aikaa tarkistaa.

Jos tiedot ovat virheellisiä, median luotettavuus kärsii.

Nousiainen sanoo, että medialla on nykyään taipumus tarttua herkästi esimerkiksi poliitikkojen herkullisiin letkautuksiin, joista saa hyviä otsikoita. Nousiainen kuitenkin painottaa, etteivät mielipiteet ja faktat saisi mennä sekaisin. Sen takia hän toivoo, että media keskittyisi työssään tarkistamaan päättäjien letkautusten todenperäisyyttä.

Lisäksi hän neuvoo perinteistä mediaa suhtautumaan maltilla ja kriittisesti sosiaalisen median ilmiöihin, jotta mainosmateriaali ja journalismi eivät sekoittuisi keskenään.

Nousiainen haluaisi nähdä entistä enemmän laadukkaampaa, faktat edellä tehtyä journalismia.

– Laatujournalismista on tärkeä pitää kiinni. Laatu ja luotettavuus ovat ainoat asiat, joilla lehtitalot pärjäävät pitkässä juoksussa.

Nousiainen toivoo, että eduskunta huomioisi kuluvalla kaudella lehdistön ja mediatalojen heikentyneen taloustilanteen ja alentaisi median arvonlisäverotusta.

– Mediaa pitäisi kohdella arvonlisäverotuksessa niin, että resurssit hyvään journalismiin säilyvät myös tulevaisuudessa.

– Olisi tärkeää, että moniarvoinen media säilyisi suhteessa Yleisradioon, Nousiainen sanoo ja viittaa Ylen verotuksen kautta turvattuun asemaan suhteessa kaupalliseen mediaan.

Tänään vietetään maailman lehdistönvapauspäivää.

Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosiraportti 2015

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic