Kanta-Häme Kolumnit

Kolumni: Miksi uutisoimme HPK-tähtien pelaajasiirrot?

Hämeen Sanomien taannoiset pelaajasiirtouutiset, jotka koskivat HPK:n pistetykki Teemu Turusen ja kapteeni Otto Paajasen siirtoja HIFK:hon ensi kaudeksi ovat herättäneet paljon huomiota.

Vaikka pelaajasiirrot ja niistä uutisoiminen ovat jo vakiintuneet osaksi ammattilaisurheilun arkea, asia nostatti eri palautekanavissa tunteita pintaan. Siirtouutiset pääset lukemaan alla olevista linkeistä:

Kova menetys – HPK menettää Liigan pistepörssin kärkimiehen HIFK:hon ensi kaudeksi

Muuttovirta HIFK-paitaan jatkuu – myös HPK:n kapteeni Otto Paajanen siirtyy ensi kaudeksi Helsinkiin

 

On pidetty erikoisena sitä, miksi Hämeen Sanomat on uutisoinut HPK:n tähtien siirroista jo tässä vaiheessa kautta. Ankarimmissa palautteissa uutisointien on pelätty jopa horjuttavan joukkuetta.

Uskon huolen kuitenkin olevan täysin turha. Näin urheilutoimituksen esimiehen suulla puhuessani ei ole käynyt edes pienenä mahdollisuutena mielessä, että jollakin siirtouutisen kaltaisella asialla voisi HPK:n ammattilaisia täynnä olevaa joukkuetta edes horjuttaa millään tavoin.

Mutta jos jotain palautteesta käy ilmi, se osoittaa jälleen kerran sen, että harva asia Hämeenlinnassa on yhtä merkityksellinen ja kiinnostava kuin HPK. 

”Harva asia Hämeenlinnassa on yhtä merkityksellinen ja kiinnostava kuin HPK.”

 

Kun uutisoinneista kysyttiin HPK:n apuvalmentajalta Antti Miettiseltä – joka ehti ammattilaispelaajaurallaan nähdä muutakin kuin Poltinahontietä – Miettinen kommentoi, että ymmärsi pelaajasiirtojen uutisarvon ja että se kuuluu ”osaksi tätä hommaa”.

Jos suosikkipelaaja siirtyy toiseen seuraan ja tieto valuu ulos kesken kauden, se tuntuu varmasti hetkellisesti märältä rätiltä vasten kannattajien kasvoja.

Tästä huolimatta sen arvioiminen, tuntuvatko uutiset kannattajasta mukavalta tai epämukavalta, ei kuulu uutisten julkaisupäätösten tekemisen prosessiin.

 

Yksi asia on varmaa: Tulemme uutisoimaan siirroista myös jatkossa, kun tietoa sellaisista saamme.

Entä mitä tulee sitten tietojen luotettavuuteen?

Lähdesuojan vuoksi ei ole mahdollista avata, mistä tiedot on saatu ja kerätty.

Hämeen Sanomat julkaisi urheilusivuillaan viime kauden aikana kymmenkunta siirtouutista eri pelaajien, valmentajien ja seurojen osalta.

Kaikilla on oikeus arvioida lehden ja vaikka yksittäisen toimittajan luotettavuutta – se kuitenkin on henkilökohtainen makuasia.

Se taas ei ole makuasia, että näistä edellä mainituista viimekautisista uutisista jokainen osoittautui myöhemmin pitäneen paikkaansa.

 

Journalistit ovat tiedonvälittäjiä, eivät tiedonsalailijoita.

Jos uutisointia on pidetty muutamissa palautteissa ajankohdaltaan tai muilta osin erikoisena, vielä huomattavasti erikoisempana tulisi pitää sitä, mikäli Hämeen Sanomat pimittäisi saamansa luotettaviksi arvioimansa tiedot lukijoilta.

Sitä yksikään Hämeen Sanomien lukija tuskin oikeasti haluaa.

 

Kirjoittaja on Hämeen Sanomien urheilutoimituksen esimies.