Kanta-Häme

Toimitusjohtaja uskoo Hopealinjan tulevaisuuteen - Yhtiön tavoitteena on päästä tänä kesänä plus miinus nolla-tulokseen

Pohjoismaiden suurin sisävesivarustamo Hopealinja ei ui enää yhtä syvällä kuin aikaisemmin. Yhtiön tämän kesän tavoite on päästä taloudellisesti pinnalle.
Matruusi Susanna Lehtonen irrotti köydet, kun Hopealinjan m/s Silver Moon lähti äitienpäiväristeilylle Laivarannasta.

Hopealinjan toimitusjohtaja Mari Vuorinen uskoo laivayhtiön jo monta vuotta kestäneen tappioputken katkeavan vielä tänä kesänä. Tavoitteena on saada hilattua yhtiö vihdoinkin pinnalle.

– Olemme saneeranneet toimintaa nyt kaksi vuotta ja tulokset alkavat pikkuhiljaa näkyä. Tulevaa kautta on myyty jo ennakkoon 200 000 euroa enemmän kuin vielä vuosi sitten, Vuorinen sanoo.

Hopealinjan kausi alkoi sunnuntaina äitienpäiväristeilyllä. Hämeenlinnassa risteillään elo-syyskuun vaihteeseen asti. Tampereella kauden viimeinen risteily on ollut perinteisesti vasta uutenavuotena.

 

Yhtiön laivat ovat kulkeneet Tampereen ja Hämeenlinnan välillä 1940-luvulta lähtien. Nyt panostetaan ennen kaikkea Visavuoren matkailuun ja tehdään yhteistyötä paikallisten hotellien ja urheiluseurojen, esimerkiksi HPK:n kanssa.

– Matkailijat muuttuvat. Tämän päivän turistit hakevat rauhan ja kauniiden maisemien lisäksi myös laatua esimerkiksi ravintolapalveluista, Vuorinen korostaa.

Suomen Hopealinjat Oy on kuntien omistama yhtiö ja sen talous on kyntänyt syvällä jo vuosien ajan. Kun Mari Vuorinen tuli pari vuotta sitten yhtiön toimitusjohtajaksi, oli toiminnan lopettaminen lähellä.

Uudelle toimitusjohtajalle yhtiön saneeraaminen ei merkitse irtisanomisia, vaan henkilöstön motivaation lisäämistä ja koulutusta. Yhtiöllä on yhä edelleen seitsemän vakituista työntekijää. Kesäisin työntekijämäärä kasvaa 70:ään.

– Matkailuala on nyt selvässä nosteessa. Kotimaista matkailua on alettu taas arvostaa, mutta sen eteen on tehtävä valtavasti töitä. Olemmekin keskittyneet Hopealinjojen brändin kiillottamiseen, Mari Vuorinen painottaa.

Hopealinjojen uusi kausi alkoi äitienpäiväristeilyillä m/s Silver Moonin matkassa Laivarannasta. Risteilylle lähti myös Laihon perhe eli Sanna (vas.), Väinö, Linda, Timo ja Siiri, joille äitienpäiväristeily oli lajissaan ensimmäinen. Kuva: Esko Tuovinen
Hopealinjojen uusi kausi alkoi äitienpäiväristeilyillä m/s Silver Moonin matkassa Laivarannasta. Risteilylle lähti myös Laihon perhe eli Sanna (vas.), Väinö, Linda, Timo ja Siiri, joille äitienpäiväristeily oli lajissaan ensimmäinen. Kuva: Esko Tuovinen

Hopealinjalla on kaikkiaan kuusi laivaa, joista Silver Moonin kotisatama on Hämeenlinnassa ja loppujen Tampereella. Matkustajia laivoilla on kesän kuluessa 60 000.

– Matkustajien määrällä ei sinänsä ole merkitystä, sillä puolet tuloista tulee ryhmämatkailusta ja ravintolapalveluista, Vuorinen sanoo.

Kesällä korostetaan ennen kaikkea Visavuorta matkailukohteena. Nyt nähtävyyteen pääsee Hämeenlinnasta yhdellä laivalla ja toinen jatkaa siitä Tampereelle. Aiemmin intoa Visavuoreen risteilemisestä hillitsi paluukyydin puuttuminen.

Vuorinen huomauttaa, että Hopealinjan tarjontaa kehitetään kysyntä edellä muiden matkailualan yrittäjien kanssa. Yhteistyökumppaneita ovat Aulanko ja vaikkapa Rantakasino. Uutta on myös toiminta Hämeenlinnan Pallokerhon ja lentopalloilijioiden kanssa.

– Haluamme panostaa nyt ennen kaikkea Kanta-Hämeeseen. Uusia reittejä me emme ole kuitenkaan suunnittelemassa, vaan luotamme vanhoihin tuttuihin tuotteisiin, Vuorinen sanoo. HäSa

Hopealinja

Vuonna 1940 perustettu Laiva oy Matkailu muutti nimensä vuonna 2008 Suomen Hopealinjaksi.

Varustamo kuljetti matkustajia ja tavaraa Hämeenlinnan, Aulangon ja Vehoniemen välillä vuoteen 1947 asti.

Toiminta alkoi uudestaan vesibusseilla vuonna 1949.

Yhtiö hankki 1980-luvulla Silver Starin ja Silver Swanin ja 1996 Silver Moonin.

2008 yhtiö osti Tammer Line oy:n alukset Rosendahl, Tammerkoski ja Ratina sekä 2014 Silver Skyn. Nykyään risteilyt järjestetään yhteistyössä oy Runoilijan Tien kanssa.

Hopealinjan laivat liikennöivät Näsijärvellä, Pyhäjärvellä sekä Vanajavedellä.

 

Päivän lehti

4.7.2020