Kanta-Häme

Toinen levy putkahti yleisön pyynnöstä

Aimo Kokkolan kynnenaluset ovat mustat niin kuin maajussilla kuuluukin.

Vaikka toukokuu on toukotöissä kiireistä aikaa, Kokkola jättää homman kesken, kiiruhtaa suihkuun ja lähtee keikalle harjannostajaisiin.

Taiteilija-Kokkola onkin paljon tunnetumpi kuin maajussi-Kokkola. 40 vuotta mies on kiertänyt harjannostajaisissa, syntymäpäivillä ja kaiken maailman kissanristiäisissä viihdyttämässä ihmisiä.

Ennen EU:ta Kokkola pyhitti aina toukokuun ja pari kuukautta syksyllä peltotöille. Vuosia tilanne on ollut toinen. Viihdetaiteilijuus ja maajussin hommat kulkevat käsi kädessä. Kumpikin työ joustaa, jos on tarve.

Yleisö kruunaa esiintymisen

Mies ja kitara – se on ollut Kokkolan strategia viihdetaiteilijana. Kokkola kuvailee itseään perinteiseksi viihdyttäjäksi, jota voi seurata koko perhe vauvasta vaariin.

– Konstailematonta perusjuttua 40 vuoden kokemuksella.

Kokkolan mukaan ihmiset ovat muuttuneet 40 vuodessa lyhytjännitteisemmiksi. Enää ei jakseta kuunnella pitkiä tarinoita vaan nopeus ja vauhti iskee.

Kokkola itse saa kicksinsä esiintymisessä siitä samasta kuin nuorena miehenäkin – yleisöstä.

– Puhun läsnäolosta, vuorovaikutuksesta. Se on se juttu, keskustelu yleisön kanssa.

Ohjenuorana Kokkola pitää sitä, että sopimattomia ei puhuta. Ei koskaan.

– Se on ollut myös siunaus. Pyrin erottautumaan viihdetaiteilijana hyvällä maulla.

Oli tilaisuus mikä tahansa, Kokkola laulaa yleensä aina Paikka auringossa -kappaleen.

– Se on vain niin hyvä. Englanninkielinen versio on vielä parempi kuin suomennettu. Sanat iskevät.

Sillanrakentaja tulee vastaan

Pari vuotta sitten Kokkola teki ensimmäisen levynsä. Heti levyn julkaisemisen jälkeen syntyi paine tehdä toinen levy. Sitä on työstetty tammikuusta lähtien.

– Jotkut olettivat, että ensimmäinen levy on hengellinen. Sitä se ei ollut, ja lupasin tehdä myös hengellisen levyn.

Uudella levyllä on viisi omaa kappaletta. ”Syöttinä” on lisäksi Jukka Salmisen ja Pekka Simojoen tekemiä kappaleita. Ajatukset omiin biiseihin saattavat syntyä juuri traktorin tai auton ratissa. Siellä on aikaa ajatella ja pohtia.

– Makeinta, mitä voi olla, on omien kappaleiden levytys. Ne ovat syntyneet omista ajatuksista ja kokemuksista.

Teemana on ”puolitiehen vastaan”. Kokkola puhuukin, että vastaan tulemalla voi syntyä jotakin hyvää. Poteroissa ei kannata jurnuttaa.

Kokkola kuvailee itsekin olevansa hengellisessä elämässä sillanrakentaja, eikä julistaja.

Sillanrakentajana Kokkola on ollut myös Panssariprikaatissa jo yli 20 vuotta. Hän on vetänyt alokkaille ja heidän tyttöystävilleen parisuhdepäivää.

– Harmaantumiseni on jotenkin tuonut siihenkin jotain arvovaltaa. Nykyään alokkaat kuuntelevat tarkemmin, mitä minulla on sanottavana, Kokkola nauraa. (HäSa)

Kokkolan levynjulkistus ja 60-vuotissyntymäpäiviä vietetään 25. toukokuuta kello 15 Aitoon Honkalan ala-lavalla. Tapahtuman juontaa musiikkineuvos Seppo Hovi.

Mainos