Kanta-Häme Hämeenlinna

Toinenkin Sunny Car Center -riita korkeimman oikeuden pöydälle: Ritaluoma pyytää valituslupaa palkankorotuksia puineessa haarassa

Turun hovioikeus määräsi Sunny Car Center -autokauppakeskusta kaavailleen yhtiön toimitusjohtajan Markku Ritaluoman palauttamaan konkurssipesälle muun muassa ylisuuresta palkankorotuksesta johtuvaa rahaa yli 433 000 euron edestä. Ritaluoma pyytää valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.
Markku Ritaluoma on pyytänyt valituslupaa korkeimmalta oikeudelta päätöksestä, joka koskee muun muassa hänen palkankorotustaan. KUVA: Juhani Salo, arkisto

Sunny Car Center -autokauppakeskusta Hämeenlinnaan yrittäneen yrittäjän Markku Ritaluoman palkkaa ja yhtiön rahankäyttöä koskeva oikeusriita on etenemässä korkeimpaan oikeuteen (KKO). Ritaluoma on pyytänyt KKO:lta valituslupaa Turun hovioikeuden toukokuussa antamasta ratkaisusta, kerrotaan hovioikeudesta.

Myös Ritaluoman asianajaja Mari Lampenius vahvistaa, että valituslupa on jätetty.

– Valituslupa on jätetty osasta päätöstä. En voi sen enempää kommentoida, Lampenius vastaa tekstiviestitse Hämeen Sanomille.

Hovioikeus: Ylisuurta palkkaa ja liiketoimintaan kuulumattomia kuluja

Hovioikeus velvoitti toukokuussa yhtiön toimitusjohtajan ja hallituksen jäsenen Ritaluoman palauttamaan Sunny Car Center Hämeenlinna oy:n konkurssipesälle liian suurta palkkaa bruttomääräisenä yli 433 000 euroa. Taustalla on Ritaluomalle toukokuussa 2013 tehty toimitusjohtajasopimus, joka korotti hänen nettokuukausipalkkansa 9000 eurosta 20000 euroon. Sekä käräjä- että hovioikeus katsoivat, että palkankorotus oli yhtiön huonon taloudellisen tilan vuoksi liian suuri.

Lue myös: SCC:n Ritaluoman palautettava konkurssipesälle ylipalkka ja omat nostot – Hovioikeus piti käräjien päätöksen valtaosin voimassa (15.5.2020)

Hovioikeus määräsi myös Ritaluoman maksamaan konkurssipesälle takaisin runsaat 365 000 euron edestä yhtiön maksuja, nostoja ja puolestamaksuja. Hovioikeus katsoi, ettei kyseisillä maksuilla ollut liiketaloudellista perustetta, mutta hovioikeus madalsi käräjäoikeuden maksuja noin 85 000 eurolla Ritaluoman eduksi.

 


”Sekä käräjä- että hovioikeus katsoivat, että palkankorotus oli yhtiön huonon taloudellisen tilan vuoksi liian suuri.”


 

Maksut sisälsivät muun muassa yli 172 000 euron edestä Hartwall Areenan aitiovuokria, jotka SCC oli maksanut Ritaluoman äidille. Turun hovioikeuden tuomion valituslupa-aika päättyi tiistaina. KKO päättää ensiksi, myöntääkö se jutulle valitusluvan ennen kuin se mahdollisesti ottaa jutun käsittelyyn.

Lue myös: Tietopaketti: 10 asiaa Sunny Car Centeristä

Jo toinen valituslupapyyntö KKO:hon

Kyseessä on jo toinen Sunny Car Center Hämeenlinnan konkurssipesän ajamista kanteista, joka etenee korkeimman oikeuden harkittavaksi. Aiemmin tänä vuonna Ritaluoma ja Sunny Car Centerin hallituksen jäsen, entinen Hämeenlinnan paikallispoliitikko Iisakki Kiemunki (sd.) pyysivät KKO:lta valituslupaa laajassa vahingonkorvaushaarassa. KKO ei ole vielä päättänyt, myöntääkö se valituslupaa.

Lue myös: Markku Ritaluoma ja Iisakki Kiemunki vaativat Sunny Car Center -suurkorvausten kumoamista: Näin valituslupia perustellaan KKO:lle (27.4.2020)

Kyseisessä haarassa Ritaluoma velvoitettiin korvaamaan SCC:n konkurssipesälle yli 6 miljoonaa euroa yhtiön ulkomaille suuntaamien maksujen takia

Yhtiön hallituksen jäsenenä Kiemunki velvoitettiin hovioikeudessa maksamaan 150 000 euroa kyseisestä summasta.

Kanta-Hämeen käräjäoikeus on myös määrännyt Kiemungin korvaamaan osan Ritaluoman palkasta yhteisvastuullisesti siksi, että hän osallistui palkankorotuspäätöksen tekemiseen. Kiemunki valitti päätöksestä hovioikeuteen, joka myönsi jatkokäsittelyluvan. Juttua ei ole hovioikeudessa vielä käsitelty. HäSa

 

Päivitetty 15.7.2020 kello 11.54. Juttua on täydennetty Ritaluoman asianajajan kommentilla. Kieliasua korjattu 12.04.

Päivän lehti

10.8.2020