Kanta-Häme

Toisenlainen arvio Hradeckyn Leverkusen-siirrosta – "Ero ei ole loppujen lopuksi niin merkittävä"

Lukas Hradeckyn siirtoa tuoreesta Saksan Cupin mestarista Eintracht Frankfurtista Bayern Leverkuseniin on uutisoitu Suomessa voitonhuumaisesti.

Siirto onkin sen arvoinen, sillä suomalaispelaajien siirrot ovat jo sen verran harvinaista herkkua, että kaikki ne ovat merkittäviä tapahtumia. Hradeckyn kohdalla sitäkin enemmän, koska kyseessä on Euroopan huippusarjan ehdoton huippumaalivahti.

Hradeckyn siirtoa on nähty askeleena eteenpäin, niin sanotusti isompiin ympyröihin. Näin on nähnyt myös Hradecky itse.

– Leverkusen on täydellinen seuraava askel, jossa pääsen jatkamaan kehittymistäni taas tikapuun porras kerrallaan, Hradecky sanoi Ilta-Sanomille.

Hradeckyn lausunto on kuin peilikuva koko Hradeckyn urasta. Fiksusti ja tasaisesti askel kerrallaan, tikapuun porras kerrallaan.

Silti ei pääse eroon ajatuskulusta, että pitäisikö tai voisiko 28-vuotias huippuammattilainen jättää yhden tikapuun portaan väliin?

On totta, että Leverkusen on askel eteenpäin. Mutta onko se askel liian pieni?

Kun Frankfurt pelaa Bundesliigassa sijoista 6-10, Leverkusen pelaa sijoista 4-8. Ero ei ole loppujen lopuksi niin merkittävä.

Hradecky kommentoi myös, että Saksassa jatkaminen oli hänen suurin toivomuksensa. Se on täysin ymmärrettävää, sillä Saksa on mitä ihanteellisin paikka pelata jalkapalloa ammatikseen. Samalla Hradecky kuitenkin tuli sanoneeksi, että hänen tavoitteensa on pelata jalkapalloa myös Mestareiden liigassa.

Se asettaa koko asetelman jo erilaiseen valoon ja antaa mahdollisuuden uusille spekulaatioille.

Kun pelaajan tavoite on pelata Mestareiden liigassa, silloin pitää luopua tietynlaisesta mukavuusalueajattelusta, kuten esimerkiksi maantieteellisestä toiveesta asuinpaikan suhteen.

Hradeckyn kohdalla on spekuloitu päättyneen kauden aikana myös Juventuksen ja Benfican, todellisten suurseurojen nimillä. Juventuksessa Hradecky olisi ehkä ollut liian suuren haasteen edessä. Mutta Benfica on seurana aivan eri mittapuun tekijä eurooppalaisessa jalkapallossa kuin Leverkusen, vaikka Portugalin sarjan taso ei kestä keskimääräisesti vertailua Bundesliigan kanssa.

Väkisin jää kuva siitä, että Hradeckyn ja Leverkusenin ilmaisen siirron liitossa oli yksi voittaja ylitse muiden – Leverkusen.