Kanta-Häme

Toisenlainen matka Ugandaan

 

Hattulalaista ravitsemusterapeuttia Anna-Liisa Ventolaa hieman jännittää. Hän matkustaa Ugandaan ja tapaa siellä oman World Vision -kummilapsensa Jacintan. Tapaamista on odotettu, molemmin puolin.
 
Kahdeksanvuotias Jacinta asuu Ugandan Kirewassa. Kummitytöllä on neljä veljeä ja kaksi siskoa, joten tuliaisiksi Ventola vie keittiövälineitä, saippuaa, koulutarvikkeita ja leikkikaluja.
 
– Olen opiskellut hiukan swahilia, mutta kommunikoimme varmaankin englanniksi, tai kehonkielellä. Teen myös leikekirjan, jonka avulla kerron Suomesta ja itsestäni.
 
Ventola kertoo, että rokotukset ja malarianestolääkitykset hiukan säikäyttivät. Tuliaisia pakatessa tilalle on kuitenkin tullut mukava jännitys.
 
– Ugandaa on sanottu Afrikan helmeksi. Kuvissa näen vain ihmisiä ja kuivaa punaista hiekkaa, mutta odotan, että luonto yllättää kauneudellaan.
 
Ravitsemusterapeuttina Ventolaa myös kiinnostaa lasten ravitsemusasiat, kuten riittävä A-vitamiinin ja jodin saanti, sekä ylipäänsä se, saavatko lapset riittävästi ruokaa. Ventola pitää World Visonia luotettavana järjestönä, jonka kautta apu menee perille pitkäaikaiseen kehitysyhteistyöhön.
 
– Näen paikan päällä, mitä järjestö on saanut aikaiseksi.
 
Pienistä puroista  iso apu
World Visionin kehitysyhteistyön painopisteet Ugandassa ovat lasten terveys ja hyvinvointi, hivin sekä aidsin ehkäisy ja hoito, koulutus ja maanviljelyn kohentaminen. Järjestöllä on Ugandassa kolme kummilapsikohdetta. Kirewan 21 000 asukkaasta puolet on lapsia.
 
– Alue on hyvin köyhää. Pellot tuottavat huonosti ja monet lapset ovat aliravittuja. Tälle alueelle on tuotu uusia viljelymenetelmiä, jotta lapset voisivat paremmin. Lapsikuolleisuus onkin alueella kääntynyt laskuun.
 
Ventola lähti mukaan kummilapsitoimintaan kymmenen vuotta sitten. Hän kertoo saaneensa auttamishalunsa körttisuvussa Etelä-Pohjanmaalla. Jacinta on jo hänen toinen kummilapsensa tämän kristillishumanitäärisen järjestön kautta.
 
– Ajatusmaailmaani kuuluu auttamistyö. Meitä lähtee Ugandaan matkalle 23 kummia. Suomessa on yhteensä 14 000 World Vision -kummia. Pienistä puroista kertyy iso apu.
 
Pitkäjänteistä  sitoutumista
Kummilapsitoiminta vaatii sitoutumista useammaksi vuodeksi. Jacinta on ollut Ventolan kummilapsi jo kolmen vuoden ajan, ja aina vuoteen 2023 asti. Kummi seuraa kummilapsensa elämää kirjeiden välityksellä.
 
– Kun lapsi kasvaa, niin kirjeet pitenevät.
 
Kummilapsina on sekä tyttöjä että poikia. Joillakin henkilöillä on useita kummilapsia. Käytännössä kummi maksaa joka kuukausi 27–45 euron summan, joka ei mene suoraan kummilapselle, vaan käytetään koko yhteisön hyväksi. Tuen avulla rakennetaan esimerkiksi vesijohtoja, tai rokotetaan koko yhteisön lapset. Järjestön kautta voi tehdä myös kertalahjoituksia esimerkiksi Eettiset lahjat -verkkokaupan kautta.
 
– Käymme lapsen kanssa kirjeenvaihtoa. Kerran vuodessa saamme vuosiraportin lapsen koulumenestyksestä ja terveydentilasta.
 
Kirjeissä on usein piirustuksia. Käytännössä järjestön avustajat kirjoittavat pienten lasten kirjeet ja kuulumiset.
 
– Myös kummien kirjeet ovat tärkeitä lapsille. Tämä on konkreettista auttamistyötä, joka tuottaa suurta iloa.

Päivän lehti

30.3.2020