Kanta-Häme

Toistasataa kuntalaista tuli sanomaan sanansa Janakkalan koulujen tulevaisuudesta

Janakkalalaiset tarttuivat tilaisuuteen sanoa sanansa kunnan koulujen tulevaisuudesta.

Eilen keskiviikkona järjestetty kouluilta veti Leppäkosken koululle toistasataa kuntalaista. Verkossa keskustelua seurasi noin 200 henkilöä.

Kouluiltaan saapuneet vanhemmat, opettajat ja muut Janakkalan kouluasioista kiinnostuneet saivat puntaroitavaksi viisi kunnan tarjoamaa vaihtoehtoa koulujen tulevaisuudesta. He saivat myös esittää oman vaihtoehtonsa opetuksen järjestämisestä.

Palvelumuotoilija Juha Kronqvist Helon Oy:stä ohjasi kuntalaisten työpajoja, joissa kouluideoita kehiteltiin pidemmälle.

Kouluillan osallistujat jakaantuivat pienryhmiin, joissa oli mahdollisimman monen eri koulun edustajia ja eri kouluissa käyvien lasten vanhempia. Ryhmäläisten piti käydä kaikki vaihtoehdot läpi ja puntaroida niiden hyviä ja huonoja puolia.

Leppäkoskella asuvat Mari ja Sami Määttä pohtivat, kuinka paljon heidän kolmen lapsensa koulumatkat tulevaisuudessa pitenevät. Lapsilla on nykyään matkaa Leppäkosken koululle alle kilometri.

Viralan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Jyri Vienonen huomautti, että kunnassa ollaan suurten päätösten edessä.

– Pienistä lapsista ja heidän koulumatkoistaanhan tässä on kyse.

Viime vuoden lopulla Janakkalan valtuusto päätti Tervakosken ja Turengin uusien koulukeskusten suunnittelun ja tarveselvityksen käynnistämisestä.

Viime vuonna Janakkalassa kerättiin myös nimiä aloitteeseen, jossa vaadittiin uusien koulukeskusten rakentamista sekä Turenkiin että Tervakoskelle nykyisten koulujen sisäilmaongelmien vuoksi.

Kuluvan vuoden helmikuussa Janakkalassa päätettiin alkaa selvittää maankäyttöä ja asemakaavoitusta uusien koulukeskusten rakentamista varten.

Janakkalan sivistysjohtaja Jouni Wilpola kuvailee kouluillan keskustelua rakentavaksi.

– Päätelmänä voi sanoa, että uusien koulukeskusten rakentaminen sai vahvaa kannatusta. Koulukeskusten rinnalla halutaan kuitenkin säilyttää kyläkouluja.

Wilpolan mukaan kouluillassa kerätty palaute otetaan päätöksenteossa mahdollisuuksien mukaan huomioon.

– Yksimielisyys vallitsee siitä, etteivät koulut voi jatkaa nykyisellään. HäSa

Mainos