Kanta-Häme

Toistuva törttöily voi johtaa auton menetykseen

Poliisi järjestää tiistaina perinteisen ajoneuvohuutokaupan Kouvolassa. Huudettavana on esimerkiksi poliisin takavarikoimia autoja, jotka oikeus on tuominnut valtiolle.

Auton takavarikointi ilmestyi poliisin ohjeistukseen huhtikuussa. Poliisihallituksen poliisitarkastaja Timo Ajasteen mukaan lisäys antaa takavarikointimenettelylle raamit ja ohjeistaa poliiseja pohtimaan takavarikointia yhdessä syyttäjän kanssa.

Autoja on takavarikoitu etenkin toistuvien rattijuopumuksien yhteydessä jo ennen erillistä ohjetta. Poliisi käytti ajoneuvoon kohdistuvaa pakkokeinoa Kanta-Hämeen alueella seitsemän kertaa vuonna 2016. Koko maassa ajoneuvoja takavarikoitiin yhteensä 739.

Ajoneuvoilla tarkoitetaan poliisin ohjeistuksessa autoja, mopoja, moottoripyöriä ja moottorikelkkoja. Timo Ajasteen mukaan selvästi suurin osuus takavarikoiduista ajoneuvoista on autoja.

Takavarikoinnista päättää poliisi. Sen jälkeen syyttäjä vie asian käräjäoikeudelle, joka päättää, luovutetaanko auto valtiolle. Valtiolle luovutetut autot myydään poliisin materiaalikeskuksen huutokaupassa. Huonokuntoiset autot viedään romutettavaksi.

Yleensä autoja takavarikoidaan toistuvissa rattijuopumistapauksissa, mutta auton menetykseen voivat johtaa myös toistuva kortitta ajaminen tai auton jatkuva käyttö polttoainevarkauksissa.

Jos tuomittu on rötöstellyt muulla kuin omalla autollaan, hänet voidaan määrätä hyvittämään valtiolle auton arvo tai osa siitä. Sama koskee esimerkiksi kuukausierällä hankittuja leasing-autoja.

Auton tuomitseminen valtiolle ei ole rangaistus, vaan menettämisseuraamus. Takavarikoitujen autojen vuosimalleista, merkeistä tai arvosta ei pidetä tilastoa, mutta jos auto on arvokas, sen menettämistä valtiolle voidaan pitää kohtuuttomana. Silloinkin oikeus voi määrätä tuomitun antamaan valtiolle auton arvon tai osan siitä. HäSa