Kanta-Häme

Toiveena vapaata olemista

Nuorison hengailu Nummella ja Jukolassa aiheuttaa levottomuutta alueen asukkaissa.

Nummen koululla keskiviikkoiltana järjestetyssä keskustelutilaisuudessa yhteen kokoontuivat niin nuorten vanhemmat, kaupungin nuorisotyöntekijät, opettajat kuin lähiökeskusten työntekijätkin.

Lähistöltä löytyneet huumepiikit, tupakan tumpit, mopoilla kaahailu sekä nuorison kokoontuminen yhteen huolestuttivat vanhempia.

Vanhemmat kokevat, ettei alue nykyisellään ole turvallinen, mutta osittain mukana oli myös tarpeetonta huolta.

Eräs seitsemäsluokkalaisen äiti arveli, että paras keino pahanteosta poissa pitämiseksi on tupakoinnin ja huumausaineiden vaaroilla pelottelu ja uhkailu.

Toinen isä oli sitä mieltä, että roskiksia käytetyille piikeille ei tule tuoda alueelle lainkaan, sillä se tarkoittaisi, että huumeiden käyttö myös hyväksytään.

”Nuoret eivät piikitä”

– Yhden nuorisoryhmän sijasta on kyse monesta eri porukasta. Mopopojat kaahailevat ja osa tupakoikin, mutta piikittäjät ovat meidän kokemuksemme mukaan aikuisia. Ratkaisu ongelmaan ei siis ole se, että kaikki nuoret on saatava alueelta pois, nuorisotyöntekijä Auvo Karhumaa huomautti.

Nuorisotyöntekijät kaipasivat esimerkiksi vanhempainyhdistyksen aktiiveista työparia, jonka kanssa jalkautua nuorten joukkoon.

Esimerkiksi Lammilla vanhempien osallistumisesta toimintaan on ainoastaan hyviä tuloksia.

– Jos vanhemmat lähtevät korttelipoliiseiksi, nuoret tunnistavat, kenen isä tai äiti on kyseessä. Jos puuttuu toisen asioihin, löytää seuraavana aamuna parkkipaikalla olleen auton kumit puhkottuina, yleisöstä huikattiin.

Nuorisotila ei ole aina auki

Oppilaskunnan puheenjohtaja Sara Kattainen Ahveniston koulusta muistutti, ettei kaikilla nuorilla ole seuratoimintaa tarjoavia harrastuksia.

Tämä ei silti tarkoita, että vapaa-ajan toiminta tulisi olla ohjattua.

– Kaikki eivät kiinnostu leivonta- tai askartelukerhosta, mutta haluavat silti viettää aikaa kavereiden kanssa. Parasta on kysyä lapsilta ja nuorilta itseltään, mitä he vapaa-ajallaan haluaisivat tehdä.

Viereisellä nuorisotalolla iltaa viettäneet kaverukset toivoivat eniten sisätilaa, jossa voisi viettää aikaa päivittäin.

– Nuorisoiltoja on vain kolmena päivänä viikossa. Muina päivinä istuskelemme esimerkiksi kirjaston portailla ja juttelemme, mutta vartija häätää meidät sieltä poikkeuksetta pois, Jasmi Rissanen kertoo. (HäSa)

Päivän lehti

30.3.2020