Kanta-Häme

Toiveissa yhteisöllistä meininkiä

Janakkalan kunnan uusi kulttuurisihteeri on ollut virassaan vasta muutaman päivän, mutta puhelimet ovat jo soineet ja tapaamisia on sovittu.

Piia Lievetmursu, 32, on tästä iloinen. Hän toivookin, että kunnan kulttuuriväki tulisi hänelle tutuksi mahdollisimman nopeasti.

– Tuntuu, että kulttuurisihteeriä on jo ehditty kaivata, hän sanoo. Lievetmursun edeltäjä Eira Saramäki jäi eläkkeelle elokuussa.

Yhteistyö ainoa tapa toimia

Lievetmursu haluaa saada aikaan nopeasti yhteistyötä kulttuuritoimijoiden kanssa, sillä yhteistyö on hänen mielestään ainoa tapa, jolla pienehkön kunnan kulttuuriasioita voidaan hoitaa.

– Sen jo tiedän, että kulttuuriyhdistykset toimivat täällä vireästi.

Viranhaltijan ja vapaaehtoisten toimijoiden yhteistyö mahdollistaa sen, että Janakkalassa ylipäätään voi olla vilkastakin kulttuurielämää, vaikka kulttuuritoimen budjetti on pieni.

Lievetmursun työhuone on ainakin aluksi kirjastossa, mutta myöhemmin työtila saattaa järjestyä kunnantalosta. Mutta oli huone missä tahansa, hän suunnittelee viettävänsä siellä mahdollisimman vähän aikaa. Kulttuurielämä on muualla.

Iso tapahtuma toisi meininkiä

– Unelmani on, että saisimme melko pian aikaan yhteisen, isohkon tapahtuman, koko kulttuuriväki yhdessä. Tulisi yhteisöllistä meininkiä.

Lievetmursu katsoo, että yhteisen tapahtuman avulla saataisiin ihmisiä ”liimattua yhteen”.

– Että ollaan samalla sivulla ja tehdään yhteistä juttua.

Entä mikä on kulttuurisihteerille itselleen läheisin kulttuurin laji?

Suhtaudun niihin tasa-arvoisesti ja harrastan kulttuuria laajasti. Viimeksi olen käynyt taidenäyttelyssä ja sitä ennen lapsen kanssa konsertissa.

– Olen saanut koulutusta visuaalisessa viestinnässä. Sitä kautta ymmärrän, miltä tuntuu tuoda oma sieluntuotteensa yleisön nähtäville. Ja onhan miehenikin kuvataiteilija.

Lievetmursun aviomies on taiteilija Jussi Goman. Perhe on asunut Riihimäellä kuusi vuotta.

Säästöjä ehkä edessä

Kulttuurisihteeri on Janakkalan kulttuuritoimen ainoa vakituinen työntekijä. Lisäksi kunta on palkannut määräaikaisia työntekijöitä esimerkiksi museotyöhön.

Ensi vuodeksi kirjasto- ja kulttuurilautakunta suunnitteli kuitenkin muutosta. Oli tarkoitus perustaa kulttuuriohjaajan toimi. Siihen olisi käytetty ne rahat, jotka tähän asti ovat menneet tilapäistyöntekijöiden palkkaamiseen.

Nyt kunta kuitenkin suunnittelee kulttuuribudjettinsa leikkaamista. Voi siis käydä niin, ettei ole mahdollista palkata edes määräaikaisia työntekijöitä – uuden toimen perustamisesta puhumattakaan.

– Silloin pitää miettiä esimerkiksi sitä, voidaanko kesällä pitää museoita lainkaan auki. Ei voida ajatella, että määrärahoja leikataan, mutta kaikki toiminta säilyy ennallaan.

Lievetmursu ei kuitenkaan tässä vaiheessa heitä toivoaan, sillä kunnan ensi vuoden budjetista päätetään lopullisesti vasta joulukuussa.

Hän sanoo muutenkin suhtautuvansa luottavaisesti kulttuuritoimen tulevaisuuteen Janakkalassa.

– Kulttuuri on sen verran arvostetussa asemassa tässä kunnassa, hän uskoo. (HäSa)

Päivän lehti

8.4.2020