Kanta-Häme

Toivo tuli Harvialan kartanoon

Harvialan kartanon alueella toimivan Ruokangas Guitarsin soitinverstaan puutarha on nyt Toivoa täynnä.

Torstaina pihalla tehtiin historiaa, kun Taimityllilän taimitarha istutti Suomen kaikkien aikojen ensimmäiset loimukoivujen taimet Janakkalan multaan.

– Tämä on tärkeä päivä ja siksi taimet on ristitty Toivoksi ja ne istutetaan juuri Taimin päivänä, Juha Ruokangas ja Jari Mäntynen korostavat.

Ei ole sattumaa, että loimukoivut istutettiin nimenomaan Juha Ruokankaan kitaroiden syntysijoille. Suomen soitinrakentajien killan puheenjohtaja on innokas loimukoivun puolestapuhuja ja haluaa, että puun arvostus kasvaisi Suomessa.

– Sata vuotta sitten loimukoivu oli hyvin haluttu materiaali, mutta sitten se unohtui. Minä tein ensimmäisen kitaran kannen loimukoivusta 2000-luvun alussa. Lähdin kitaran kanssa Frankfurtin messuille ja soitin meni heti kaupaksi. Ei ole liioiteltua sanoa, että Ruokangas Guitars loi loimukoivulle markkinat, Juha Ruokangas iloitsee.

Mikä tekee loimukoivusta erityisen?

– Estetiikka. Se on kaunista puuta ja korvannut kitaroissani vaahteran. Vielä kun keksisin, millä voisin korvata Espanjan seetrin, olisin tyytyväinen. Seetri on nimittäin myös todella harvinaista, Ruokangas sanoo.

Ruokankaan soitinverstas tekee vuosittain 120 kitaraa. Yhteen kitaraan ei loimukoivua paljon kulu.

– 21 vuoden aikana olen käyttänyt kitaroihin vasta kaksi loimukoivua, Ruokangas arvioi.

Jari Mäntynen Taimityllilän taimitarhalta etsi 2000-luvun alussa Hartolasta visan taimia, kun hän löysi loimukoivun. Koivu unohtui vuosiksi, mutta muistui kaikeksi onneksi vielä mieleen.

– Onneksi saimme tehtyä siitä 1 000–2 000 taimea. Taimet ristittiin Toivoksi ja nyt tehdään ensimmäinen koeistutus tänne Janakkalaan. Loput taimista istutetaan metsään, Mäntynen sanoo.

Juha Ruokangas ja Jari Mäntynen ovat innoissaan kokeilusta. Visakoivua viljellään jo paljon, mutta tämä on ensimmäinen kokeilu loimukoivulla.

Kysyntää puulle olisi, sillä se on harvinaista ja erittäin arvokasta.

– Kertoo aika paljon, että kun kitarassa on loimukoivukansi, lisätään sen hintaan heti ainakin 3 000 euroa, Ruokangas kehaisee. HÄSA