Kanta-Häme

Toivo vaihtui pettymykseen

Suuri joukko pettyneitä ihmisiä poistui Hattulan Juteinitalon auditoriosta keskiviikkoiltana heti sen jälkeen, kun Hattulan valtuuston äänestystulos selvisi.

Valtuusto päätti äänin 19-16, että kuluva lukukausi on Rahkoilan koulun viimeinen. Äänestykseen asti ilmapiiri oli toiveikas, sillä vilkkaassa keskustelussa äänessä olivat enimmäkseen lakkautuksen vastustajat.

Ei vielä kriisikunta

Rahkoilan koulun nopeaa lakkauttamista on perusteltu kunnan menojen karsinnalla. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola (kok.) käytti keskustelun ensimmäisen puheenvuoron ja puolusti kunnanhallituksen yksimielistä lakkautusesitystä tiukasti.

– Me emme ole vielä kriisikunta, mutta kriisiytymässä. Rakenteelliset säästöt aloitetaan koulupuolelta, mutta kaikki muutkin kunnan toiminnot ja yhteistyötahot käydään läpi, hän sanoi.

Monet koulun lakkautuksen vastustajat ihmettelivät sitä, ovatko kunnan talouden tasapainottaminen ja jopa itsenäisyys todellakin riippuvaisia 160 000 euron säästöstä.

Muun muassa Matti Kortesaari (kesk.) ja Seppo Söderlund (ps.) olivat sitä mieltä, että kunnan taloutta täytyy tervehdyttää, mutta heidän mukaansa Rahkoila ei siinä savotassa riitä edes rikaksi rokkaan.

Kortesaari esittikin, ettei Rahkoilaa lakkauteta, ja hänen esitystään kannatti keskustelun kuluessa moni valtuutettu.

Konkarivaltuutetut Seppo Kankkunen (sd.) ja Matti Puotila (kok.) löysivät myös yhteisen sävelen Rahkoilaa puolustaessaan. Puotila huomautti, että Rahkoilan koulu on keskellä Hattulan kasvualueita, ja Kankkunenkin vetosi koulun läheltä hankittuun tonttimaahan.

Tämä sai Pentti Pietilän (kesk.) vertaamaan kaksikkoa värikkäin sanakääntein köyhän miehen Paavo Arhinmäkeen. Hän hämmästeli, miksei kumpikaan vaatinut Rahkoilan lähialueiden kaavoittamista esimerkiksi siinä vaiheessa, kun valtuusto päätti Merven isosta maakaupasta.

Ikäviä päätöksiä tulossa lisää

Kunnanjohtaja Heidi Rämö vastasi ahkerasti keskustelussa esitettyihin heittoihin, ja vetosi samalla myös jo tehtyihin säästötoimiin sekä valmisteilla olevaan toimenpideohjelmaan.

– Ikäviä asioita tulee eteen jatkossakin. Minä katson, että lakkautusesitys oli tehtävä tässä vaiheessa. Virkamiesten on pakko tehdä epämiellyttäviäkin esityksiä, ja te päätätte, mitä tehdään, hän sanoi valtuutetuille.

Valtuusto äänesti Rahkoilasta kaksi kertaa. Hannu Kaskela (ps.) esitti lakkautuspäätökselle aikalisää eli että asiaan palattaisiin syksyllä ensi vuoden talousarvion yhteydessä. Esitystä kannatti Ari Sarusto (ps.).

Äänestyksessä aikalisän kannalla oli vain neljä valtuutettua, loput 31 halusivat, että asiasta päätetään saman tien.

Ratkaisevassa äänestyksessä kaikki isot valtuustoryhmät hajosivat eli niissä oli sekä lakkautuksen kannattajia että vastustajia.

Talousjohtajan virka lakkautettiin

Ennen koulukeskustelun tuoksinaa Hattulan valtuusto päätti myöntää eron talousjohtaja Petri Lätille. Hän siirtyy toukokuun alussa Pirkkalan talousjohtajaksi.

Samalla valtuusto päätti, että lakkautetun viran tilalle perustelaan uusi talous- ja henkilöstöjohtajan virka. (HäSa)

Päivän lehti

24.9.2020

Fingerpori

comic