fbpx
Kanta-Häme

Toivomuskaivosta löytyi laatikkokaupalla rahaa

Hämeen vanhan linnan kaivoon ei ole tullut vettä enää pitkiin aikoihin, mutta rahaa sinne ilmestyy tasaiseen tahtiin.

Linnassa vierailevat turistit ovat ottaneet tavakseen heitellä kolikoita “toivomuskaivoon”, ja vuodessa kolikoita kertyy suunnilleen yhden tilavan muuttolaatikollisen verran.

Tiistaina Hämeenlinnan VPK:n palomies laskeutui köydellä kaivon pohjalle ja lapioi kolikot säkkeihin. Lopputuloksena oli yhteensä neljän muuttolaatikollisen verran sekalaisia kolikoita eri puolilta maapalloa – sekä roskia, hiekkaa, lippalakki ja käyttämätön kondomi.

– Kaivo tyhjennettiin viimeksi neljä vuotta sitten ja se on hieman liian pitkä aika. Kaksi vuotta olisi optimaalinen väli, linnan tapahtumatuottaja Jyrki Nissi kertoo.

Neljä laatikollista rahaa teettää linnan henkilökunnalle paljon töitä tulevina viikkoina. Saalis on ensin siivilöitävä hiekan ja roskien erottelemiseksi ja sen jälkeen alkaa rahojen laskeminen ja vaihtaminen euroiksi.

– Suurin osa on euroja, mutta myös ruplia oli joukossa runsaasti. Täytyy selvittää, onko olemassa jotain paikkaa, jossa harvinaisempien kolikkojen vaihtaminen euroiksi maksaisi vaivan.

Eksoottisin Nissin tiistaina bongaama raha oli nigerialainen 10 dollarin seteli. Se oli tosin niin huonossa kunnossa, että mikään pankki ei sitä enää ottaisi vastaan.

Rahat päätyvät Kansallismuseon kassan kautta todennäköisesti takaisin Hämeen linnan omaan toimintaan. Varsinaista käyttökohdetta niille ei Nissin mukaan ole vielä mietitty.

Sen sijaan parin vuoden päästä tapahtuva seuraava tyhjennys sujuu Nissin mukaan tämän kertaista helpommin.

– Levitimme kaivon pohjalle harsokankaan, jolla kolikot on helppo sitten nostaa ylös, Nissi sanoo. HäSa

Menot