Kanta-Häme Hämeenlinna

Toivontien talojen kohtalo on yhä auki, mutta Mäkelään kaavoitetaan kohta tontti

Kuva: Pekka Rautiainen
Pikku-Parolantie 5:ssä on jo rakennuksia. Tontti on aivan vankisairaalan kupeessa.

Toivontie 1-3 talojen tulevaisuus on yhä epäselvä Myllymäessä. Kaupungin vuokratalot ovat huonossa kunnossa ja niiden asukkaille on etsitty korvaavia asuntoja jo pitkään.

– Emme ole löytäneet tilapäistä tai vaihtoehtoista pysyvää ratkaisua asumiselle yrityksistämme huolimatta. Seuraava kokous on 13. joulukuuta, projektipäällikkö Anne Murtonen korostaa.

Talojen 26 huoneistossa on tällä hetkellä vielä 12 asukasta. Heille on Murtosen mukaan tarkoitus rakentaa vuokra-asuntokiinteistö, jossa on mahdollista asua vuokralla päihteidenkäytöstä huolimatta.

Rivitaloa kaavoitetaan

Ratkaisun löytymistä on hankaloittanut se, että siinä pitää ottaa huomioon paitsi asukkaiden tarpeet myös esimerkiksi alueen julkinen liikenne ja palvelujen saatavuus.

Yhtenä mahdollisuutena asunnoille on Pikku-Parolantie 5:ssä oleva tontti. Tontti on aivan vankisairaalan kupeessa ja sillä on muun muassa traktorihuolto sekä saneeraus- ja rakennuspalvelu.

Suurella tontilla on paljon yrityksiä, mutta toisaalta mainiosti myös tilaa rakentamiselle.

– Kaupunki on ostanut Mäkelästä lisää maata. Pikku-Parolantie 5:een kaavoitetaan rivitalotontti vuodenvaihteen jälkeen, mutta teemme alueelle myös uusia liikennejärjestelyjä. Julkinen liikenne toimii kuitenkin mainiosti, Hämeenlinnan maankäytön suunnittelujohtaja Niklas Lähteenmäki muistuttaa.

Lähteenmäki korostaa, ettei hän tiedä, kenelle tonttia loppujen lopuksi tarjotaan.

Toivontien talot. Arkistokuva: Pekka Rautiainen

Hirsitalot huonossa kunnossa

Toivontien kaksikerroksiset hirsitalot ovat aiheuttaneet jo pitkään huolta Hämeenlinnassa. Talot ovat huonokuntoisia, mutta vielä ei ole tiedossa mitä niille tehdään.

Talot rakennettiin Toivontielle vuonna 1945 helpottamaan sen aikaista asuntopulaa. Niitä pidetään maakunnallisesti arvokkaina.

– Samanlaisia taloja oli Hämeenlinnassa myös Aulangontien varrella, mutta ne paloivat. Toivontien taloille ei ole tehty kunnollista peruskorjausta, vaan niitä on korjailtu sieltä täältä. Tällä hetkellä ei ole tietoa siitä, myydäänkö talot ja ovatko ne yleensäkään korjattavissa, Lähteenmäki sanoo. HäSa

 

Aivan vankisairaalan lähellä olevalle Pikku-Parolantie 5:een tehdään kaavanmuutos lähitulevaisuudessa. Kuva: Pekka Rautiainen
Aivan vankisairaalan lähellä olevalle Pikku-Parolantie 5:een tehdään kaavanmuutos lähitulevaisuudessa. Kuva: Pekka Rautiainen