Kanta-Häme Hattula

Tömäjärvellä saa pian ajaa sähköperämoottorikäyttöisellä veneellä – Asukkaat ovat erimielisiä asiasta

Sähköperämoottorit sallitaan Tömäjärvellä lähes kolmen vuosikymmenen jälkeen.
Katumajärvellä on polttomoottorikäyttöisten veneiden käyttäminen kielletty. Aiemmin kielto koski myös sähkömoottoreita. Kuva: Jani Suhonen
Katumajärvellä on polttomoottorikäyttöisten veneiden käyttäminen kielletty. Aiemmin kielto koski myös sähkömoottoreita. Kuva: Jani Suhonen

Hämeen ely-keskus hyväksyi viime viikon keskiviikkona esityksen sähköperämoottorien sallimisesta Hattulan Tömäjärvellä.

Muutos peruu vuonna 1990 asetetun kiellon, joka kieltää kaikkien moottorikäyttöisten ajoneuvojen käytön järvellä.

Sähköperämoottorin käyttö sallitaan Tömäjärvellä siten, että nopeusrajoitus on 8 kilometriä tunnissa. Muutos astuu voimaan 1. elokuuta. Polttomoottorit ovat yhä kiellettyjä järvellä.

Juttua varten haastateltiin sekä kiellon purkamista vastustaneita, että kannattaneita ranta-asukkaita. Yksikään henkilöistä ei halunnut nimeään mainittavan jutussa asian arkuuden vuoksi.

Hämeen Sanomat ei tavoittanut ely-keskukselta henkilöitä kommentoimaan asiaa.

 

Useiden asukkaiden kerrotaan kannattaneen kiellon poistamista

Esityksen ely-keskukseen kiellon purkamisesta vireille jättänyt ranta-asukas on sitä mieltä, että sähköperämoottorit eivät aiheuta ympäristö- tai meluhaittoja.

Ely-keskus perusteli päätöstään samoilla seikoilla. Ely-keskuksen mukaan sähköperämoottorit eivät aiheuta vaaraa turvallisuudelle, virkistyskäytölle tai luonnolle, koska sallittu nopeus olisi niin alhainen.

– Alkuperäisiä kieltoja tehdessä sähköperämoottorit olivat vasta tuloillaan, hän sanoo.

Hänen mukaansa useat asukkaat kannattivat kiellon purkamista, ja yksi asukas antoi asiaa puoltavan muistutuksen ely-keskukselle.

Hän perustelee kiellon päättämistä sillä, että se lisäisi vapaa-ajan kalastusta sekä järven virkistyskäyttöä, sekä helpottaisi liikuntarajoitteisten ja vanhusten vesillä liikkumista.

 

Moni vastustaa päätöstä sähköperämoottoreista

Hanketta vastustaneiden ryhmästä kerrotaan, että reilusti yli puolet kiinteistöistä vastusti sähköperämoottoreita.

Päätöksen muistutusaikana mökkiläiset tekivät muistutuksia, joissa vastustettiin päätöstä.

Ryhmästä kerrotaan, että Hattulan kunta lähetti muistutukset välittömästi muistutusajan päätyttyä ely-keskukseen, antamatta mitään lausuntoa asiasta.

– Ei mennyt kunnanhallituksen, eikä teknisen lautakunnan käsittelyyn, asiaa kummastellaan.

Ely-keskus hyväksyi ryhmän mukaan esityksen heti seuraavana päivänä saatuaan paperit Hattulasta.

 

Katumajärvellä perämoottorit sallitaan

Kiellon poistamista hakenut asukas vertaa Tömäjärveä Katumajärveen, joka on samantapainen järvi ja siellä sähköperämoottorit sallitaan.

Vastustavat asukkaat eivät pidä sitä hyvänä vertauksena, koska Katumajärvi on viisi kertaa Tömäjärveä suurempi ja tuplasti syvempi.

Lisäksi heidän mukaansa alueella on lintulajeja, jotka häiriintyvät moottoreista. Nopeusrajoituksen valvominen on heidän mielestään mahdotonta. HäSa