Kanta-Häme Tammela

Toni Kuusi on tehnyt jo parikymmentä keksintöä: "Kyllä tässä pieni kylähullun maine jo on" – video

Toni Kuusi rakentelee kotonaan Tammelassa monenlaisia härveleitä ja apuvälineitä. Keksintöjen saattaminen markkinoille vaatii paljon malttia.
Toni Kuusi on rakentanut muun muassa sähköllä kulkevan polkupyörän. Pohjana on lasten minipolkupyörä ja voimanlähteenä sähköpotkulaudan moottori. Kuva: Lassi Puhtimäki
Toni Kuusi on rakentanut muun muassa sähköllä kulkevan polkupyörän. Pohjana on lasten minipolkupyörä ja voimanlähteenä sähköpotkulaudan moottori. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Kyllä tässä pieni kylähullun maine jo on, kun ajelee näillä, Toni Kuusi nauraa esitellessään joskus lasten minipyöränä toiminutta, nykyisin sähköpotkulaudan moottorilla kulkevaa potkupyörää.

Samanlaisen sähkömoottorin hän on asentanut myös muun muassa vanhusten potkupyörään, jolla pääsee lähes kolmenkympin tuntivauhtiin. Tieliikenteeseen menopeleillä ei Kuusen mukaan parane lähteä jo ihan tieliikennelakienkin tullessa vastaan.

– Nämä on rakennettu vain omaksi ja kavereiden huviksi, kuten myös esimerkiksi radio-ohjattava pilkki.

Hyödyllisiäkin keksintöjä

Kuusi on tehnyt yhteensä lähes parikymmentä erilaista suurempaa ja pienempää keksintöä, joista moni on oikeasti hyödyllisiä: Kun ennen perheen ilmatäytteinen poreallas kesti lämmetä 20 tuntia, kehitteli Kuusi vanhan grillin vastusten avulla mekanismin, jolla lämpiämisajan sai puolitettua.

Loppuvuonna 2018 Tammelassa asuva Kuusi puolestaan kehitti uudenlaisen keittiön jätevaunumekanismin, jossa roska-astiat nousevat kaapin oven avaamalla keittiötason korkeudelle. Mekanismilla on nyt Eurooppa-patentti ja se on Suomessa usean keittiövalmistajan valikoimissa.

Uusin markkinapotentiaalilla varustettu keksintö on SmartFlip-taittopelti, joka on jo saanut Patentti- ja rekisterihallituksen hyödyllisyysmallin.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Rakentelu on ammattitauti

Monella suomalaisella on erilaisia potentiaalisiakin keksintöaihioita mielessään, mutta ilman taitoa toteuttaa ne jäävät ideat helposti ajatustasolle tai pöytälaatikkoon, Kuusi uskoo.

Kuuselle kynnys vapaa-ajan käyttämiseen rakentelun ja suunnittelun parissa ei ole ollut suuri, sillä se liippaa läheltä hänen päivätyötäänkin. Kuusi työskentelee Forssan Levyllä suunnitteluinsinöörinä ja kehittää ratkaisuja monenlaisiin suuriin ja pieniin ongelmiin.

– Tämä on vähän ammattitauti. Lapsena en oikeastaan ollut mikään rakentelija, vaan työn kautta tähän olen oppinut.

Mekaniikan parissa Kuusi on työskennellyt nyt 13 vuotta.

– Keksimisessä tuli käännekohta noin 4–5 vuotta sitten, kun työkaveri kannusti, että mene nyt näyttämään näitä viritelmiä Forssan Yrityskehitykselle. Sieltä kautta pääsin eteenpäin, minkä lisäksi Me mentorit -toiminta on tarjonnut paljon apua.

Kärsivällistä bambun kasvattamista

Keksintöjään varten Kuusi on perustanut yrityksen, Kuusi Design oy:n. Taloudellisesti Kuusi kertoo kuitenkin vielä olevansa keksintöjensä kanssa maksajapuolella, sillä menotkin ovat suuret. Tuotekehittelykulujen lisäksi tulevat patenttihakemukset, joille voi tulla hintaa jopa kymppitonneja.

Pikavoittojakaan ei ole odotettavissa.

– Sen olen oppinut, että vuosi ei ole vielä mitään markkinoita etsiessä tai patentteja hakiessa. Tällä hetkellä olen keksijänä yhteensä neljässä hyödyllisyysmallissa.

– Tämä on kuin bambun kasvattaminen: Ensin ihmiset katsovat, että mitä se hullu kastelee pelkkää maata vuositolkulla, mutta sitten viiden vuoden päästä se venähtääkin hetkessä 15-metriseksi, Kuusi ennustaa hymyillen. HäSa

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Taittopelti tuo keittiöön yhden lisätason. Keksintö on sinällään yksinkertainen, mutta täysin vastaavaa ideaa ei ole patenttirekistereissä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Toni Kuusi on rakentanut kotinsa yhteyteen verstaan, jossa hän kokeilee keksintöjensä toimivuutta käytännössä. Enemmän aikaa menee kuitenkin tietokoneen ääressä mallinnusten parissa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Päivän lehti

3.7.2020