Kanta-Häme

Tontin kylkiäisenä kylpytynnyri tai tonnilla tontti – Kunnat houkuttelevat asukkaita erilaisin keinoin

Kunnat houkuttelevat tontinostajia erilaisin kampanjoin. On tonttien alennuskampanjoita, kylkiäisiä, tonttimarkkinointia ja erilaisia tempauksia.
Tonttikauppa käy Kanta-Hämeessä laimeasti. Kunnat keksivät kuumeisesti keinoja, millä tonttikauppa saataisiin viriämään. Kuvitus: Soile Toivonen

Jos Lopen viimeviikkoinen kunnanvaltuuston päätös saa lainvoiman, voi Lopelta ostaa omakotitontin tuhannella eurolla. Aiemmin Loppi kauppasi tonttejaan 10 000 eurolla, mikä piristi tonttimarkkinoita hetkellisesti.

– Parina vuonna myytiin kymmenkunta tonttia. Viime vuonna enää kaksi, Lopen kunnan maankäyttöpäällikkö Pekka Säteri taustoittaa.

Nyt uutta suuntaa haetaan rajummalla alennusmyynnillä. Se on herättänyt oitis kiinnostusta: Muutamia tonttivarauksia ja kyselyitä on jo tullut.

Säteri toivoo, että kampanjalla päästäisiin tämän vuoden kymmenen myydyn tontin tavoitteeseen. Kampanjaa on tarkoitus jatkaa vuoteen 2020.

Kunta ehti aloittaa tonttimyynnin myös nettihuutokaupassa, jossa kaupattiin kaksi tonttia. Siinä vaiheessa ei ollut vielä tietoa tonnin kampanjasta.

– Huutokaupan voittajilla on mahdollisuus lunastaa tontit tuhannella eurolla, jos valtuuston päätös tulee voimaan.

Aiempina vuosina Lopella on tarjottu tonttikauppojen yhteydessä lahjakortteja esimerkiksi ruohonleikkurin ostamista varten. Säteri ei näe, että kylkiäisillä olisi ollut suurta merkitystä.

Omakotitontin ostajalle kylpytynnyri

Janakkalassa omakotitontin ostajalle tarjotaan kylkiäiseksi kylpytynnyriä. Kampanja lanseerattiin tänä keväänä. Janakkalan kunnan viestintäpäällikkö Leena Joutsenniemen mukaan yhtään kylpytynnyrillistä tonttikauppaa ei ole vielä tehty.

Kylpytynnyrit ovat vain pieni osa tonttimarkkinointia, sillä nyt kunnassa viritellään kolmivuotista markkinointikampanjaa. Tonttien markkinoinnin lisäksi tavoitteena on tehdä koko kuntaa tunnetuksi.

– On radiota, digiä, videota ja ulkomainontaa. Kyse on imagokampanjasta. Haluamme kuntaan asukkaita, yrityksiä ja matkailijoita, Joutsenniemi kertoo.

Janakkalassa tonttimarkkinointia on tehty aiemminkin tarinallisten videoiden keinoin ja vuonna 2015 tontteja myytiin alennuksella. Tuolloin tontin sai puoleen hintaa puolen vuoden ajan. Kauppoja tehtiin 20 kaikkiaan.

Hämeenlinnassa ei kylkiäisiä ostajille

Hämeenlinnan kaupungin palveluasiantuntija Sirpa Rahikaisen mukaan Hämeenlinnassa on tehty tänä vuonna viisi tonttikauppaa ja saman verran tontteja on vuokrattu. Mitään kylkiäisiä kaupunki ei tontin ostajille tarjoa.

Hämeenlinnassa on tehty vuodesta 2015 erilaisia pienempiä ja isompia tempauksia, joilla on houkuteltu ihmisiä käymään Hämeenlinnassa ja suuremmassa mittakaavassa tavoiteltu potentiaalisia uusia asukkaita.

Yksi näistä markkinoinnin tempauksista oli viime vuoden Häät Linnassa -kampanja, jonka yhteydessä voittajapari sai valita itselleen tontin. Loput kuusi ”rakkaustonttia” huutokaupattiin. Yksi johti tonttikauppoihin ja yksi on vielä varauksessa.

Hattulassa kysyntä huononi viime vuodesta

– Huonosti niitä menee. Tänä vuonna kysyntä on ollut vielä huonompaa kuin viime vuonna, kuvailee Hattulan tonttikauppaa kunnan toimistopäällikkö Arja Kauppi.

Viime vuonna kunnassa myytiin kolme tonttia ja yksi vuokrattiin. Tänä vuonna ei ole tehty yhtään kauppaa, varauksia on tullut kaksi.

Neljä vuotta sitten Hattulan tonttipäivillä Kotirinteellä houkuteltiin tontin ostajia tarjoamalla heille pihasuunnittelua ja ilmaista multakuormaa.

Yksi varaus johti kauppaan eli yksi perhe sai tämän kylkiäisen.

– Vuokratonttien houkuttimena on se, että jos viiden vuoden sisään lunastaa tontin, maksetut vuokrat vähennetään hinnasta, Kauppi kertoo.

Kanta-Hämeen kunnissa vapaana olevat omakotitontit ja niiden neliöhinnat. Grafiikka: Soile Toivonen

Riihimäki havittelee pendelöijiä

Riihimäen kaupungin geodeetti Ari Vettenterä kertoo, että Riihimäki on satsannut tonttimarkkinointiin ja potentiaalisiin asukkaisiin muun muassa Facebook-kampanjalla. Tähtäimessä olivat junalla töihin kulkevat, joita kiinnosti väljempi asuminen.

Riihimäen kaupungin maakäyttöinsinööri Werner Franchénin mukaan tonttikauppoja on tehty tänä vuonna kymmenkunta.

– Saatamme myydä vaikeasti rakennettavat ja kauan myymättä olleet tontit alennuksella. niitä on noin viisi, Franchén toteaa.

Riihimäki tarjosi kokeilumielessä myös minitontteja pienille omakotitaloille. Metsäkorven alueelle saatiin viiden tontin koe-erä, mutta niihin ei kohdistunut kaivattua kiinnostusta, vaikka niitä ennakkoon kaupungilta kysyttiinkin.

Hausjärvi luottaa tonttimarkkinoihin

Hausjärvi järjestää tulevana lauantaina tonttimarkkinat. Hausjärven kunnanjohtaja Pekka Määttänen kertoo, että tällaiset tapahtuvat herättävät mediamainontaa enemmän kiinnostusta vapaita tontteja kohtaan.

Kunta on saanut aiempina vuosina tapahtumassa pari kolme tonttivarausta. HÄSA.

Lue lisää aiheesta:

Häät linnassa -markkinointikampanjan “rakkaustonttien” huutokauppa kävi kiivaana (7.2.2019)

Juhlakuume nousee: Häät linnassa -kisan voittajapari saa toisensa keskellä markkinahumua (16.8.2018)

Päivän lehti

3.7.2020