Kanta-Häme

Tontinostohakemuksia tullut ruuhkaksi asti

Moni kantakaupungin vuokratontti muuttuu tänä vuonna tontin haltijan omaksi tontiksi. Kaupunki on saanut tonttivuokralaisiltaan viime ja tämän vuoden aikana yli 400 tontinostohakemusta.

Ruuhka johtuu siitä, että kaupunki nosti huomattavasti asuntotonttien hintoja. Korotus vaikuttaa tontinvuokriin siinä vaiheessa, kun nykyinen sopimus päättyy. Vuokralaisilla on aikaa tämän kuun loppuun asti tehdä hakemus tontin ostamisesta vanhalla hinnalla.

Yli sata hakemusta parissa viikossa

Hakemuksia on suorastaan tulvinut kaupungille tällä ja viime viikolla.

– Viime viikolla jätettiin 49 hakemusta, ja tällä viikolla on tullut jo 56 hakemusta, sanoo palveluasiantuntija Sirpa Rahikainen.

Ruuhkaa on sen verran, että myyntipäätöksen tekoon menee aikaa 1–2 viikkoa.

Vuokralaisella on myös mahdollisuus hakea porrastusta vuokrankorotukseen.

– Olemme arvioineet, että se kannattaa tehdä, mikäli nykyinen vuokrasopimus päättyy vuonna 2017. Olemme lähettäneet tästä kirjeet niille, joita tämä koskee, Rahikainen sanoo.

Porrastuksia ei ole haettu

Porrastuksessa vuokraa nostetaan hieman jo tänä vuonna ja sen jälkeen portaittain, jolloin yhtäkkistä isoa korotusta ei tule. Porrastusanomuksia on kuitenkin tullut vain pari kappaletta.

Vuokran- ja hinnankorotus koskee myös tiettyjä kerrostalo- ja rivitalotontteja. Kerrostaloyhtiöiltä on tullut ostohakemuksia tähän mennessä kahdeksan ja rivitaloyhtiöiltä vain yksi.

Mitä nämä vanhat vuokratontit sitten maksavat? Sirpa Rahikainen sanoo, että hinnat vaihtelevat paljon tontin koosta ja sijainnista riippuen. Vaihteluväliä on noin 11 000 eurosta 40 000 euroon.

– Keskiarvo lienee alle 20 000 euroa.

Kaupat viimeistään kesäkuussa

Tontinostohakemus ei vielä sido hakijaa, sillä kaupantekoa voi venyttää kesäkuun loppuun asti. Hinta on maksettava viikon kuluessa kaupanteosta.

– Jotkut ovat tehneet hakemuksen varmuuden vuoksi. Jotkut voivat olla myymässä taloaan, ja hakevat tontinostoa siltä varalta, että tuleva omistaja haluaa ostaa vuokratontin.

Kaupungin kassaan on tulossa mukava lisäpotti tonttien myynnistä. Sirpa Rahikainen kertoo, että tämän vuoden alkupuolella myyntirahaa on odotettavissa yli kahdeksan miljoonaa euroa. Viime vuonna saatiin jo 2,2 miljoonaa.

Kaupunki tiesi odottaakin ylimääräistä rahaa, mutta ei niin paljon kuin sitä on nyt tulossa. Budjettiin on tulo-odotukseksi merkitty 2,8 miljoonaa euroa. Rahaa on siis tiedossa yli viisi miljoonaa odotettua enemmän. (HäSa)

Kaupunki on saamassa kassaansa mukavat yli neljä miljoonaa euroa ylimääräistä rahaa tonttikaupoista.