Kanta-Häme

Tontit eivät käy kaupaksi

Laatoittaja Jukka-Pekka Suominen paiski maanantaiaamupäivällä hommia Hämeenlinnan uudehkolla Äikäälän asuinalueella, jossa omakotitontit eivät toistaiseksi ole käyneet kaupaksi toivottuun malliin.

Naapurustossa riittää tilaa, sillä Katumajärven kaakkoispäässä sijaitsevalta alueelta tontteja on mennyt jakoon vasta kymmenkunta. Vapaana on vielä noin 80 tonttia.

Työmaalle rakentuvan talon isäntä Tomi Strand suhtautuu kuitenkin positiivisesti tulevaan.

– Äikäälän sijainnissa ei ole vikaa, vaan ajat ovat juuri nyt sellaiset, ettei rakentajia oikein tahdo riittää.

Valinnanvaraa talonrakentajilla piisaa muuallakin, sillä kaupungin omakotitontteja on tällä hetkellä vapaana poikkeuksellisen paljon, yhteensä 250. Valtaosa niistä sijaitsee Äikäälässä sekä Siirissä kaupungin itäpuolella – noin 7-8 kilometrin päässä keskustasta.

Palveluasiantuntija Sirpa Rahikainen Hämeenlinnan kaupungilta jakaa Strandin käsityksen siitä, että hiljenneeseen kauppaan syynä on juurikin heikko yleinen taloustilanne.

Tonttikauppa alkoi tahmaamaan juuri niihin aikoihin, kun uudet alueet valmistuivat.

– Yhdessä välissähän kaikki kantakaupungin tarjolle tulleet tontit menivät, mutta nyt jo useamman vuoden ajan niitä on riittänyt reilusti.

Kaupungin saamien omakotitonttihakemusten määrä vaihtelee viikoittain. Pääsääntöisesti hakijat ovat hämeenlinnalaisia, vaikka joukosta löytyy toki myös kaupunkiin muuttavia asukkaita.

– Nyt on tullut useampia hakemuksia per viikko, mutta tänä vuonna on ollut paljon myös sellaisia viikkoja, ettei hakemuksia ole tullut yhtään, Rahikainen kertoo.

Tilaajajohtaja Päivi Saloranta kaupungin Yhdyskunta-, ympäristö- ja rakentamispalveluiden tilaajayksiköstä toteaa, että kaupungin länsipuolelta tarjolle tulevat vähät tontit viedään käsistä hyvin nopeasti.

– Moni voi haluta tontin länsipuolelta kaupunkia esimerkiksi työpaikan sijainnin takia. Jos ei ole aivan pakko rakentaa, niin sitten odotetaan, että länsipuolelta vapautuu sopiva tontti.

Tahmeasti sujuvaa tonttikauppaa yritetään koko ajan vauhdittaa. Esimerkiksi Äikäälässä järjestetään tulevana lauantaina tonttimarkkinat, jonne lähtee ilmaisia kyydityksiä rautatieasemalta.

Vapaana olevien tonttien suuri määrä tarkoittaa samalla sitä, ettei kaupungilla ole kiire avata jakoon uusia omakotitonttialueita.

Esimerkiksi kantakaupungin alueelle sellaisia ei ole tänä vuonna avattu yhtään, ja ensi vuonna mahdollisesti avautuvista kohteista ei Rahikaisen mukaan ole vielä varmaa tietoa.

Sen jälkeen alkanee kuitenkin taas tapahtua. Saloranta muistuttaa, että kaavoitusta luonnollisesti tehdään hiljaisempinakin aikoina.

Jatkossa korostetaan varsinkin kaupungin länsipuolta, josta tilaajajohtaja mainitsee esimerkkinä Tertin alueen.

– Vaihtoehtoja kyllä on, sitten kun kysyntä alkaa taas lisääntymään. HÄSA

Päivän lehti

3.4.2020