Kanta-Häme

Tonttikaupoista toivotaan vauhtia Parolaan

Hattulan valtuusto hyväksyi keskiviikkoiltana keskustelua herättäneet maakaupat, joilla kunta myy tyhjilleen jääneen kunnanviraston ja entisen päiväkodin tontit Pihlajalinnalle ja Hämeen Hoivakodeille.

Loppujen lopuksi kauppoja ei valtuustossa juurikaan vastustettu, mutta kauppojen ehtoihin toivottiin selvennyksiä. Moni valtuutettu, kuten kokoomuksen Arto Viljanen ja Jiri Kattelus sekä keskustan Pentti Pietilä toivottivat yritykset tervetulleiksi Parolan keskustaan.

– Olemme saamassa uuden, ainutlaatuisen palvelukokonaisuuden Hattulaan. Sitä tullaan taas muualta katsomaan, sanoi Viljanen viitaten samalla Jutenikeskukseen.

– Yrittäjien kannalta voin sanoa, että nyt saadaan aikamoinen suhina keskustaan, Jiri Kattelus huomautti.

Hän ja muutama muukin valtuutettu piti tärkeänä sitä, että keskustan kehittäminen etenisi myös Parolantien toiselle puolelle, eli Hattulantien suuntaan, jossa on nyt paljon liike- ja muita kiinteistöjä tyhjillään.

Nyt hyväksytyllä ehdollisella sopimuksella kunta myy Pihlajalinnalle 1,5 hehtaarin suuruisen tontin, jolle on ensi vaiheessa tarkoitus rakentaa uusi terveysasema ja myöhemmin muitakin hyvinvointipalveluja.

Ajatuksena on, että alue siirtyy myöhemmin Pihlajalinnan ja kunnan omistamalle yhteisyritykselle, joka rakennuttaa tilat ja vuokraa tarvittaessa maata eteenpäin.

Tämän periaatteen Seppo Söderlund (ps.) olisi halunnut kirjata myös näkyviin pykälän päätöstekstiin, ja hänen tekemäänsä esitystä kannatti muun muassa Mikko Vahlman (sit.). Valtuusto äänesti lisäyksestä, mutta kunnanhallituksen alkuperäinen myyntiesitys voitti äänin 30-4.

Tarkoitus on, että uusi terveysasema rakennetaan eri paikkaan tontilla kuin nykyinen, jolloin nykyinen voi jatkaa toimintaansa uuden valmistumiseen asti.

Pihlajalinna-kaupan yhteyteen valtuusto hyväksyi Erkki Pänkäläisen (kok.) esittämän ponnen, jota muun muassa Matti Puotila (kok.) kannatti.

Sen mukaan kaupasta informoidaan mahdollisimman nopeasti Hämeen liittoa ja maakunnallista sote-uudistusta valmistelevaa Oma Hämettä. Kunnanjohtaja Lauri Inna kertoi, että epävirallisia keskusteluja maakunnan edustajien kanssa on käyty koko ajan, eli siellä ollaan tietoisia valmistelun etenemisestä.

Toisen kaupan eli entisen päiväkodin puolen hehtaarin suuruisen tontin myynnin Hämeen Hoivakodeille valtuusto hyväksyi ilman äänestystä. Seppo Söderlund tosin esitti, että tontti vuokrattaisiin Attendon tytäryritykselle esimerkiksi 40 vuoden ajaksi, mutta esitystä ei kannatettu.

Hämeen Hoivakodit suunnittelee tehostetun palveluasumisen yksikön rakentamista entisen päiväkodin paikalle.

Keskustelussa kävi ilmi, että tontin vuokraaminenkin oli esillä yrityksen ja kunnan neuvotteluissa, ja että alun perin Attendo olisi ollut kiinnostunut Koivurinteen alueesta, mutta kunnan näkökulmasta entisen päiväkodin tontti oli parempi vaihtoehto. HÄSA

Päivän lehti

4.6.2020