Kanta-Häme

Tonttituotanto tähtää tasaisuuteen

Janakkalassa tähdätään siihen, että kunta pystyisi tarjoamaan omakotitontteja myyntiin tasaisesti Turengista, Tervakoskelta ja Harvialasta.

Tonttituotanto-ohjelmassa keulilla ovat Moision ja Ilveslinnan ykkösalueet Turengissa. Tavoitteena on, että alueilta saataisiin tontteja myytiin vuonna 2017.

Seuraavaksi eli vuonna 2018 tarkoitus on saada myyntikuntoon Tervakosken Mäyrän ykkösalue. Alunperin Mäyrän aluetta suunniteltiin rakennettavaksi hieman myöhemmin, mutta Janakkalan kunnanhallitus aikaisti alueen toteutusta, kun tonttituotanto-ohjelmaa käsiteltiin kunnassa vuosi sitten.

Nyt aikatauluja on tarkennettu niin, että Turengin Moision kakkosalueen toteutus siirretään huomattavasti myöhemmäksi eli lähes 10 vuoden päähän. Aiemmassa ohjelmassa Moisio kakkonen piti ottaa käyttöön heti Moisio ykkösen jälkeen eli vuonna 2018. Sen sijaan Ilveslinnan kakkosalue toteutetaan heti ykkösen jälkeen.

– Muutokset tähtäävät tasaisuuteen eli siihen, ettei esimerkiksi Turengissa tehdä useita alueita yhtä aikaa, vaan keskimäärin yksi alue vuodessa. Tervakoskella taas harvemmin, mutta tasaiseen tahtiin sielläkin, sanoo Janakkalan kaavoitusarkkitehti Leena Turkka.

Hän kertoo, että tonttituotanto-ohjelman kokoaminen on melkoista palapeliä, kun muuttujia on paljon. Nyt esitettävä järjestys ottaa huomioon muun muassa kunnan maanomistuksen, investointikyvyn, palveluiden saatavuuden ja joukkoliikenteen.

Tonttituotanto-ohjelma kattaa 10 vuoden jakson, ja varsinkin loppuvuosien suunnitelmat ovat lähinnä alustavia. Ohjelma perustuu arvioon, jonka mukaan kunnan väestönkasvu olisi 0,7 prosenttia vuodessa.

Janakkalan tekninen lautakunta hyväksyi tonttituotanto-ohjelman kokouksessaan tiistaina. Ohjelma menee vielä kunnanhallituksen ja valtuuston käsittelyyn. (HäSa)

 

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic