Kanta-Häme

Torilla on vetovoimaa myös talvella

Pitkät perinteet ja kaupungin ikärakenne pitävät Hämeenlinnan kuukausimarkkinat vilkkaana.

Jopa helmikuussa, joka perinteisesti on torikaupan hiljaisin kuukausi, väkeä riittää kojuilla jonoksikin asti.

Viipurin rinkeleitä myyvä Jukka Rasa vahvistaa Lappeenrannassa leivottavien herkkujen käyvän hyvin kaupaksi myös Hämeessä.

– Tänään on ollut kyllä aika vilkasta. Kai se vaatii ainakin jonkinlaisen karjalaisen perimän, että näiden makuun pääsee, hän tuumaa, ja heilauttaa jälleen yhden rinkelin muovikassiin.

Nuoria asiakkaita kaivataan

Hämeenlinnan kaupunkikeskustayhdistyksen palvelupäällikkö Sari Hagemeierin mielestä Hämeenlinnan kuukausimarkkinoilla on erityisen hyvä maine.

Joka kuukauden ensimmäinen tiistai järjestettävät markkinat houkuttelevat vuodesta toiseen samat, vakituiset myyjät. Myös uusia myyjiä tulee mukaan säännöllisesti.

Hämeenlinnan vanhempi sukupolvi on tottunut kokoontumaan torilla jo vuosikymmenien ajan. Nyt kaupunkikeskustayhdistyksessä pohditaankin, mitä markkinat voisivat tarjota myös lapsille tai nuorille.

Hagemeier kertoo, että lapsille on suunniteltu talvisaikaan ainakin pulkkamäkeä. Myyjät ovat toivoneet myös järjestettyä ohjelmaa.

– Heiltä saatu palaute on totta kai arvokasta, mutta ainakin toistaiseksi olemme ajatelleet, että markkinoilla keskitytään ensisijaisesti kaupantekoon. Puheensorina luo oman tunnelmansa ilman ohjelmaakin.

Markkinat hyötyvät toisistaan

Markkinat hyötyvät Hämeenlinnan maantieteellisestä sijainnista.

Perinteisesti erityisesti kauempaa tulevat kauppiaat tulevat tiistaina Hämeenlinnaan ja jatkavat seuraavaksi päiväksi Lahdessa järjestettäville markkinoille.

Lahden toriparkkiremontti on siirtänyt myös markkinapaikkaa, joka on vaikuttanut joidenkin myyjien osallistumishalukkuuteen. Kaupunkien kesken myyjistä ei Hagemeierin mukaan kilpailla.

– Pikemminkin myyjien jääminen pois Lahdesta tarkoittaa sitä, etteivät he tule myöskään Hämeenlinnaan. Tällaista en kyllä ole huomannut.

Vakioasiakkaat lämmittävät

Lahtelainen Lasse Sipiläinen eli Villa-Jussi, on myynyt kotimaisia villahousuja jo 37 vuoden ajan.

Villahousukauppa kävi heikommin vielä ennen vuodenvaihdetta vesisateiden aikaan, mutta tammipakkaset piristivät kaupanteon entiselle mallille.

Sipiläisen mielestä Lahdessa toriparkin rakennustyömaa on vaikuttanut kävijämääriin selvästi. Hämeenlinnassa vakituisia asiakkaita riittää entiseen malliin.

Nokialta paikalle saapunut Antti Haapakanni Nisumestareilta on samoilla linjoilla.

– Hämeenlinnassa on paljon asiakkaita, jotka käyvät ihan kuukausittain. Tämä on hyvä ja vilkas tori, erityisesti kesäaikaan. (HäSa)

Päivän lehti

5.6.2020