Kanta-Häme

Turengin tori on liian hiljainen – Paikalliset kaipaavat kesäkahvilaa ja musiikkia

Kevätkarkelot vetivät Turengin keskustaan runsaasti väkeä. Yleensä kävelykadulla on hyvin hiljaista.
Elma Kemppainen (vas), Arja Lehto-Linna ja Marjo Kemppainen sekä koira Felix-koira. Naiset toivovat Turengin kävelykadulle kesäkahvilaa, lisää vihreyttä sekä vaatekauppoja. Kuva: Riku Hasari
Elma Kemppainen (vas), Arja Lehto-Linna ja Marjo Kemppainen sekä koira Felix-koira. Naiset toivovat Turengin kävelykadulle kesäkahvilaa, lisää vihreyttä sekä vaatekauppoja. Kuva: Riku Hasari

Janakkalalaisille tuttu Kipin Grillin Kimmo Puonti julkaisi hiljan Turengin Facebook-ryhmässä päivityksen, jossa hän kannusti paikallisia käärimään hihansa ja elvyttämään Turengin toria. Puonti perusti Facebook-ryhmän, jonne on tarkoitus päivittää torin tapahtumia. Miten Turengin keskustaan saataisiin lisää menoa ja ihmisiä?

Lauantaina torilla oli poikkeuksellisen paljon väkeä, sillä torilla järjestetyt Kevätkarkelot olivat saaneet ihmiset hyvin liikkeelle. Kysyimme paikallisten ajatuksia siitä, miten toria voisi heidän mielestään elävöittää.

Marjo Kemppaisen ja Arja Lehto-Linnan saisi houkuteltua torille musiikkitapahtumilla. Esiintyjiksi he kelpuuttaisivat hyvin esimerkiksi paikalliset nuoret tai vaikkapa kuorot.

Naiset pohtivat, onko kävelykaduksi pyhitetty liian pitkä pätkä katua ja onko autolla ajokielto yhtenä syynä kadun hiljaisuuteen.

– Eihän täällä ole kuin kampaamoja ja pankkeja, Kemppainen toteaa.

Kemppaisen tytär, Elma Kemppainen kaipaisi keskustaan nuorekkaita vaatekauppoja ja paremmin parikymppisille nuorille soveltuvia baareja.

– Turengin asemalla on kahvila sekä terassi ja on Suviranta. Oman 20-vuotiaan poikani näkökulmasta voisin veikata, että siellä nuoret tapaavat toisiaan ja sieltä lähdetään jatkamaan iltaa Hämeenlinnaan, Lehto-Linna sanoo.

Turengin tori heräsi henkiin lauantaina, kun keskustan valtasivat Kevätkarkelot.

Lehto-Linna kertoo pyörähtävänsä miehensä kanssa aina torilla järjestettävissä kesätapahtumissa ja markkinoilla.

– On hyvä, että kunta ja esimerkiksi paikalliset urheiluseurat esittäytyvät tapahtumissa. On hyvä tietää, mitä omalla kylällä on tarjolla ja mitä täällä tapahtuu, nainen kiittelee.

Kolmikko toivoo torille kesäkahvilaa. Myös torin vihreys ja vehreys tai sen puute nousevat esille. Naiset kaipaavat kävelykadulle kukkaistutuksia. Nyt kadulla on lähinnä vain ”pelkkiä puita.”

– Viime jouluna puissa oli kivat jouluvalot ja torilla iso kuusi, ne loivat jouluista tunnelmaa, Lehto-Linna kiittelee.

Marko Stenberg kertoo, että Hattulan Juteininkeskuksen salibandykaukalo vetää väkeä. Toimisiko sellainen Turengissakin? Kuva: Riku Hasari
Marko Stenberg kertoo, että Hattulan Juteininkeskuksen salibandykaukalo vetää väkeä. Toimisiko sellainen Turengissakin? Kuva: Riku Hasari

Syntyperäinen turenkilainen Marko Stenberg muistelee vanhoja hyviä aikoja, kun torilla järjestettiin villisikafestivaalit.

– Siellä oli hyviä esiintyjiä ja tapahtuma veti vertoja Wanajafestille, ainakin melkein, Stenberg nauraa.

Hän toivoo keskustassa järjestettävien erilaisten musiikkitapahtumien jälleennäkemistä.

– Olen nähnyt, kun kävelykadulla sai vielä ajaa autolla. Aika oli eri, mutta kyllä silloin oli paremmin. Pikkuyritykset pärjäsivät paremmin. Eihän täällä enää ole mitään, Stenberg huokaisee.

Mies on ollut vuosia mukana SC Urbansin salibandy-toiminnassa ja se on vienyt häntä urheilukentille ja halleille. Mikä siis saisi hänet piipahtamaan keskustassa?

– Ravintola, jossa olisi listalla kunnon pihviä tai pitsaa. Koska sellaista ei ole menemme perheen kanssa usein Hämeenlinnaan.

Toritapahtumissakin hän usein vierailee, mutta toivoo perinteisten markkinoiden päivittämistä.

– Pelkkä metrilaku ei vedä porukkaa. Ennemminkin pitäisi järjestää teemallisia tapahtumia kuten kalamarkkinat tai ruokafestarit. HÄSA.

Turengin Kevätkarkelot ovat yksi Hämeen Sanomien tämän vuoden Tähtitapahtumista.

Maakunnan tähtitapahtumat 2019

la 8.5. Kevätkarkelot Turengissa

la 8.6. Hattulan toripäivä

la 15.6. Lammin Pellavamarkkinat

la 6.7. Hauhon kesätori

la 20.7. Rengon Jaakonmarkkinat

la 17.8. Street Food Fiesta Hämeenlinnan torilla

la 24.8. Tuulosen Syysmessut ja -markkinat

la 30.11. Iittalan Lasimäen joulunavaus

Päivän lehti

10.7.2020