Kanta-Häme

Toriparkin henki jäi vain pihisemään kaavaan – Valtuustossa äärimmäisen tiukka äänestys muutosesityksistä

Valtuuston puheenjohtajan tekemä lisäys kaupunginhallituksen esitykseen voitti yhdellä äänellä neljän puolueen tekemän esityksen, joka olisi linjannut eri sanoin, ettei P-torin suunnitelmia edistetä.
Hämeenlinnan valtuustosalissa Raatihuoneella oli etupöydän takana maantai-iltana vain valtuuston puheenjohtaja Sari Myllykangas kaupunginjohtaja Timo Kenakkalan ja apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon ympäröimänä. Kuva: Riku Hasari

Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto päätti eilen maanantai-iltana tunti ennen puoltayötä odotetusti, ettei toriparkin eli P-torin rakentamiselle ole edellytyksiä.

Syynä on, ettei yksityisten toimijoiden sitoumuksia ole saatu ja että koronaviruksen vaikutus kaupungin talouteen ja yksityisten hankkeiden käynnistymiseen on jäänyt avoimeksi.

Valtuuston päätökseen jäi kaupunginhallituksen esittämä toteamus, että ”keskusta-alueen kaavoitusta jatketaan aiempien päätösten mukaisesti”. Tuo tarkoittaa, että toriparkki on jäämässä juuri ja juuri elämään varauksena myös päivitettävään asemakaavaan.

”Asemakaavoituksella luodaan rakentamisen mahdollisuuksia – ei päätetä varsinaisesta rakentamisesta”, pykälän valmistelutekstissä todetaan.

Valtuuston keskustelussa kukaan ei kuitenkaan pitänyt mahdollisena, että toriparkin rakentamisesta oltaisiin lähivuosina päättämässä.

Vuodelta 1978 olevassa asemakaavassa on merkintä maanalaisesta, enintään kolmikerroksisesta pysäköintirakennuksesta. Kaupunkirakenteen valmistelevien virkamiesten mukaan pysäköintilaitoksen jättäminen pois asemakaavasta ei ole tarkoituksenmukaista.

Torialueen asemakaavoitusta on jatkettava siksikin, että torin ja sen ympäristön suojelu on vireillä.

Lisäys: ”Velvoitepaikat tonteille ja oleviin pysäköintilaitoksiin”

Valtuuston maanantaiseen päätökseen tuli lopulta lisäys, jota ehdotti heti toriparkkipykälästä käydyn keskustelun aluksi valtuuston puheenjohtaja Sari Myllykangas (sd.): ”Valtuusto toteaa, että kaavoitushankkeiden velvoitepaikat osoitetaan tonteille ja olemassa oleviin pysäköintilaitoksiin.”

Myllykangas perusteli ehdotustaan sillä, että se selkeyttää ja terävöittää sitä, että maanantaisen valtuuston päätöksen jälkeen ”P-torin valmistelu on nyt sitten seis”.

– En minä eikä mikään valtuustoryhmä edistä P-torin jatkamista, Myllykangas sanoi ottamassaan poikkeuksellisessa avauspuheenvuorossa.

Vihreiden Kirsi Ojansuu-Kaunisto kysyi kaupunginjohtajilta, miten nämä tulevat varmistamaan, että virkamiehet noudattavat valtuuston tahtoa keskustan kehittämisestä ilman toriparkkia.

Apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo vastasi, ettei ole mitään syytä epäillä, että ”turhaa työtä” tehtäisiin, kun työtä on nyt muutenkin paljon.

– Keskustelua voi käydä, mutta (toriparkin) valmistelua ei jatketa, Isosuo sanoi.

Parituntisen keskustelun päätteeksi puheenjohtaja Myllykangas vielä totesi ”lähinnä yleisölle muistutukseksi”, ettei ole esitystä, että P-tori rakennettaisiin.

Hän kuitenkin piti hyvänä, että valtuusto pääsi toriparkista puhumaan, myös ylipitkin puheenvuoroin.

Valtuusto pääsi puhumaan, kun se päätti keväällä vasemmistoliiton Juhani Lehdon esityksestä, että asia on tuotava viipymättä valtuuston käsittelyyn. Kaupunginhallitus oli aiemmin katsonut, ettei sillä ollut edellytyksiä tehdä rakentamispäätöksestä esitystä valtuustolle.

Kaksi eri äänestystä

Ensimmäisessä äänestyksessä Myllykankaan esitys voitti niukimmalla mahdollisella erolla, äänin 26–25, neljän puolueen valtuustoryhmien yhdessä muotoileman muutosesityksen.

Perussuomalaiset, vihreät, vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit olivat saaneet sorvattua yhteisen esityksen, jonka mukaan ”P-toria ei rakenneta eikä sitä koskevia suunnitelmia edistetä, kun keskusta-alueen kaavoitusprosessia jatketaan”.

Ryhmät myös esittivät valtuuston päättävän, että ”keskusta-alueen kehittämistä edistetään keskitetyllä pysäköinnillä keskustan reunoille, joukkoliikenteen kehittämisellä sekä velvoitepysäköintipaikkanormin keventämisellä”.

Ryhmien toriparkkia kohtaan hiukan tiukempi esitys sai isoista puolueista taakseen Mika Einiön, Pentti Nyholmin, Mauri Ojamäen ja Ranjith Kumarin demareista sekä Antti Ahosen ja Ville Honkasaaren kokoomuksesta. Keskustasta neljän ryhmän esitystä tuki Timo Kaunisto.

Toiseen äänestykseen tulivat siten vastakkain kaupunginhallituksen alkuperäinen kaksikohtainen esitys ja Sari Myllykankaan lisäysesitys.

Tämän äänestyksen tulos oli selvä: Myllykankaan lisäyksen liittämistä päätökseen kannatti 39 valtuutettua ja kaupunginhallituksen alkuperäistä esitystä kahdeksan.

Perussuomalaiset äänestivät tässä toisessa äänestyksessä tyhjää. He jättivät myös eriävän mielipiteen.

Teknisistä ongelmista kärsinyt, etäyhteyksin toteutettu valtuuston kokous päättyi vasta hiukan ennen puoltayötä, eli se kesti liki kuusi tuntia. HäSa

Päivän lehti

25.9.2020

Fingerpori

comic