Kanta-Häme Hämeenlinna

Toriparkista ei kansanäänestystä vaan kansalaiskysely - Kysely järjestetään talvella, toriparkista päätetään keväällä

Valtuutetut innostuivat ajatuksesta, että kyselyn voisi ulottaa 16-vuotiaisiin. Tärkeimpänä pidettiin kuitenkin luottamuksen palauttamista päättäjiin ja päätöksentekoon.
Hämeenlinnan Eläkkeensaajat järjestivät perjantai-iltana mielenilmauksen toriparkkia vastaan. Hämeenlinnan valtuusto päätti maanantaina järjestää toriparkista kuntalaiskyselyn. Kuva Riku Hasari

Hämeenlinna ei järjestä neuvoa-antavaa kansanäänestystä toriparkista. Sen sijaan kaupunkilaisten kantaa kuullaan kohdennetulla kansalaiskyselyllä, joka on kevyempi ja myös edullisempi järjestää kuin varsinainen kansanäänestys.

Valtuustossa todettiin monella suulla, että toriparkista on tullut itseään isompi asia. Se on noussut sekä kaupungin kehittämisen että päätöksentekoa kohtaan tunnetun epäluottamuksen symboliksi.

Kuuleminen tärkeää

Moni pitikin kaupunkilaisten kuulemista tärkeänä luottamuksen palauttamiseksi, vaikka oma kanta olisikin jo muodostettu.

Esimerkiksi kristillisten Teija Arvidsson sanoi, että oma kanta ja ryhmän kanta on ollut selvillä jo pitkään. Kristilliset ovat vastustaneet toriparkkia koko ajan, mutta olivat silti kansalaiskyselyn järjestämisen kannalla.

Odotetusti perussuomalaisten ryhmä Teppo Turjan johdolla esitti, että kansanäänestys järjestetään. Turja hämmästeli kansalaiskyselyn puolustajia, joiden mukaan kysely tuo monipuolisemmin esiin kaupunkilaisten kannan.

– Mitä muuta tietoa kaupunkilaisilta voidaan odottaa kuin yksiselitteistä vastausta, kyllä vai ei, hän sanoi.

Esimerkiksi Tarja Filatov (sd.) taas piti mahdottomana vastata pelkästään kyllä tai ei.

– Monella kantaan vaikuttaa esimerkiksi ulkopuolisen rahoituksen osuus. Jos sitä tulee riittävästi, kanta voi olla myönteinen ja jos ei, niin kielteinen. Näiden asioiden kysyminen olisi lainsäädännönkin mukaan mahdotonta kansanäänestyksessä, Filatov sanoi.

Lue myös: Valtuusto ratkaisee tänään veron korotuksen ja kansanäänestyksen toriparkista – Katso suora lähetys kokouksesta (11.11.2019)

Yksi äänestys riitti

Valtuustoryhmien puheenjohtajat olivat perjantaina neuvotelleet kansalaiskyselyn järjestämisestä.

Kokoomuksen ryhmän puheenjohtaja Helena Lehkonen teki valtuustossa asiaa koskevan ehdotuksen lisäyksenä kaupunginhallituksen alkuperäiseen esitykseen. Kaupunginhallitus esitti, ettei kansanäänestystä järjestetä, mutta gallupkyselyn mahdollisuus mainittiin.

Valtuusto äänesti kansanäänestyksestä reilun tunnin keskustelun jälkeen. Vastakkain olivat ensin Turjan ja Lehkosen esitykset, joista Lehkonen sai taakseen enemmistön äänin 36-15.

Tämä jälkeen valtuusto päätti yksimielisesti ilman äänestystä lisätä Lehkosen esityksen kaupunginhallituksen alkuperäiseen esitykseen.

Kyselyssä hyödynnetään Suomi.fi-tunnistautumista ja kysely on tarkoitus järjestää ensi helmikuun loppuun mennessä. Tämä tarkoittaa samalla, että joulukuun valtuustoon suunniteltu toriparkkiäänestys siirtyy ainakin kevääseen.

Kysely kohdennetaan Hämeenlinnan asukkaisiin ja kokouksessa moni lämpeni myös Juhani Lehdon (vas.) esittämälle ajatukselle, että kyselyyn voisivat osallistua myös nuoret, esimerkiksi 16 vuotta täyttäneet. HÄSA

Lue myös: Valtuusto äänesti talouden tasapainottamisohjelmasta heti aluksi – Sitä ei palauteta kaupunginhallitukselle vaan käsittelyä jatketaan (11.11.2019)

 

Näet tästä suoran lähetyksen valtuustosta. Juttu jatkuu videoikkunan jälkeen.

Päivän lehti

20.2.2020