Kanta-Häme Hämeenlinna

Toriparkkiäänestystä vaatinut Outi Yli-Heikkuri: "Jos poliitikot miettivät tulevaisuuttaan, pitäisi heidän kuunnella äänestäjien mielipidettä"

Kuntalaisaloitteen toriparkin neuvoa-antavasta kansanäänestyksestä laatinut Outi Yli-Heikkuri ei allekirjoita kaikkea aloitteeseen kohdistunutta kritiikkiä. Hän näkee mahdollisena myös suppeamman kuntalaiskyselyn, mutta suhtautuu gallupeihin epäillen.
Kaupunkilaiset osoittivat mieltään toriparkin hankesuunnittelua vastaan tämän vuoden tammikuussa. Kuva: Pekka Rautiainen. Kuva: Pekka Rautiainen
Kaupunkilaiset osoittivat mieltään toriparkin hankesuunnittelua vastaan tämän vuoden tammikuussa. Kuva: Pekka Rautiainen. Kuva: Pekka Rautiainen

– Olin jo toiveikas, että kansanäänestys menee läpi, mutta kkaupunginhallituksen päätöksen jälkeen mietin, että näinköhän se menee.

Näin kuvailee tuntojaan Outi Yli-Heikkuri, joka laittoi alulle kuntalaisaloitteen Hämeenlinnan toriparkin neuvoa-antavasta kansanäänestyksestä.

Kaupunginhallitus torppasi maanantaina kansanäänestyksen järjestämisen kaupunginjohtaja Timo Kenakkalan ehdotuksen mukaisesti. Ehdotus kaatui äänin 4–7.

Asiasta päättää lopullisesti valtuusto.

Kenakkalan mukaan aloitteessa toriparkki rinnastetaan virheellisesti koulujen rakentamis- ja korjaustarpeeseen.

Kaupunginjohtaja kritisoi myös aloitteen yksinkertaista kysymyksenasettelua sekä kansanäänestyksen hintaa.

Kenakkalan mukaan keskustan kehittämistä ja pysäköintiä ratkotaan jo eri vaihtoehtoja tarkastelemalla kaupunginvaltuuston ohjauksessa ja sen päätösten mukaisesti.

– Osaltaan ymmärrän perusteluja, mutta kaikkia en allekirjoita. Toki kansanäänestys olisi kallis, mutta itse ajattelin suurempaa summaa, Yli-Heikkuri sanoo.

Yli-Heikkuri nosti aloitteen saatetekstissä esiin Hämeenlinnan koulujen sisäilmaongelmat ja että parkkitalon hinnalla voitaisiin rakentaa ainakin kaksi uutta koulua.

– Ymmärrän, etteivät rahat samat momentilta mene. Uskon, että parkkitalon rakentaminen ei ole niin kannattavaa liiketoimintaa, etteikö siihen menisi veromaksajien rahoja.

Yli-Heikkuria harmittaa ”verorahojen kaivaminen kuoppaan”, kun ne voisi sijoittaa esimerkiksi joukkoliikenteen kehittämiseen.

– On surullista, että kaupunkia suunnitellaan autojen ehdoilla ja ihmisiä pidetään niin laiskoina, etteivät he jaksa kävellä 300 metriä.

Kysymyksenasettelua voi parantaa

Aloitteen kysymyksenasettelussa ei huomioitu keskustan kehittämistä, vaan kysyttiin, halutaanko toriparkkia vai ei.

Kysymyksen asettelu syntyi Yli-Heikkurin mukaan kiireessä, mutta virkamiehet ja kaupunginvaltuusto voivat korjata tilanteen.

– He voivat asetella kysymyksen fiksummin, ja samassa äänestyksessä voisi kysyä muitakin asioita. En vastusta keskustan kehittämistä, mutta toriparkki ei mielestäni ole siihen ehdoton edellytys.

Yli-Heikkurin mukaan, sama tieto, mikä annetaan valtuustolle, pitäisi antaa myös kaupunkilaisille.

– Ei tietoa voi pimittää ja sitten vedota siihen, että te ette tiedä tätä asiaa. Tieto, joiden perusteella päätökset tehdään, pitää olla julkista.

Kuntalaisaloite olisi kerännyt enemmänkin ääniä?

Kuntalaisaloite ehti kahdessa kuukaudessa kerätä 2348 ääntä.

Kun raja täyttyi, Yli-heikkuri laittoi sen Kaupungin hallintopäällikön ohjeistuksen mukaisesti nopeasti eteenpäin, jotta se ehtisi marraskuun valtuustoon.

– Jos se olisi ollut pidemmän aikaa, nimiä olisi tullut enemmänkin. Ihmiset ovat hitaita reagoimaan.

Jos kävisi niin, että kaupunginvaltuusto näyttäisi neuvoa-antavalle kansanäänestykselle vihreää valoa, niin millaisena aloitteen alkuunpanija näkee sen voiman?

– Mielenkiintoinen kysymys. Jos poliitikot miettivät tulevaisuuttaan, pitäisi heidän kuunnella äänestäjien mielipidettä, Yli-Heikkuri kuittaa.

Kaupunginhallitus nosti maanantain kokouksessaan esille kaupunkilaisille tehtävän gallupkyselyn.

Niihin Yli-Heikkuri suhtautuu epäillen. Millaisia gallupeja olisi mahdollista pitää, mihin ne kohdistetaan ja missä pidetään?

– Toki sellainenkin olisi mahdollista, että järjestettäisiin suppeampi kuntalaiskysely. HÄSA.

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic