Kanta-Häme

Toriparkki on vaaliteema ylitse muiden

Lievää vaalikuumetta oli tiistaina havaittavissa ainakin Hämeenlinnan kuukausimarkkinoilla.

Kuntavaalien ehdokkaat ovat tahkonneet vaalikenttiä viime päivät hyvinkin aktiivisesti. Tiistaina puolueiden teltoilla oli jo vilinää. Nuorta väkeä tosin oli liikkeellä vähemmän.

Demarien ehdokas nuoremmasta päästä Heidi Leinonen arveli nuorten etsivän vaaleihin liittyvän tietonsa muualta, todennäköisesti verkosta.

– Toivottavasti he kuitenkin lähtevät äänestämään.

Tulitikkuja, mehua, keksejä ja sympatiaa oli jaossa ja luonnollisesti myös ämpäreitä.

Toriaikana ei saa kilpailla torikauppiaiden kanssa, joten vaalikansa jäi ilman ilmaista kahvia tai grillimakkaraa. Keskusta joutui yhdessä tilaisuudessa jakamaan makkarat paketeissa.

Ehdokkaiden mukaan ainakin kanta-Hämeenlinnassa on yksi puheenaihe ylitse muiden. Se on toriparkki.

– Siitä kysellään paljon, että miksi sellainen pitäisi tehdä, jos siitä ei ole mitään hyötyä, kristillisdemokraattien ehdokas Leo Koivula kertoi.

Perussuomalaisten ehdokas Vesa-Matti Seppälä komppasi Koivulaa.

– Kyllä toriparkista on kovasti kyselty. Sitä ei tarvita nyt, eikä tulevaisuudessa. Sekin hämmästyttää, miksi keskikaupunkia pitää rakentaa ennen kuin on asukkaita.

Myös keskustan ja vihreidenkin teltoilla toriparkista on poristu.

Kaupungin taloustilannekin on huolestuttanut vaalikansaa.

– Kun tuli se tieto yli neljä miljoonaa alijäämäisestä tilinpäätöksestä. Kyllä se puhuttaa, että miten kaupungin rahat esimerkiksi ikäihmisten palveluihin vielä riittävät sen aikaa, kun se vielä kuuluu kunnan tehtäviin, Leo Koivula pohtii.

Pienpuolueissa myös jännitetään, millainen vaikutus valtuustopaikkojen vähenemisellä on oman ryhmän kokoon.

– Pienempien puolueiden paikat ovat enemmän vaarassa.

Hämeenlinnan laajoilla maaseutualueilla kansalaisia on kiinnostanut myös valinnanvapaus, ainakin Tuuloksessa.

– Se on ollut meille tuuloslaisille tosi hyvä asia, sillä nyt meillä on Linnan Klinikan lääkäri ja hoitaja Tuulosessa, kokoomuksen ehdokas Vesa Kaloinen kehui.

Vasemmistoliiton vaaliteltoilla ei niinkään ole puhuttu toriparkista, vaan enemmän tavallisen arjen asioista.

– Ihan sellainen tulee esille, että miten ihminen yleensä pärjää arjessa, kun on työttömyyttä ja pienituloisia vanhuksia esimerkiksi, ehdokas Inka Hirvijärvi kertoi.

Saman puolueen ehdokkaan Reeta Lahtisen rintarepussa kulkee usein perheen nuorin Pinja Lamberg. Ei siis ihme, että usein puhutaan päivähoitoon liittyvistä asioista.

– Tuntiperusteiset päivähoitomaksut askarruttavat. Järjestelmä on joustamaton. Vanhemmat joutuvat etukäteen varaamaan esimerkiksi 20 tuntia päivähoitoa. Se pitää maksaa, vaikka sille ei lopulta olisi tarvetta. HÄSA

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic