Kanta-Häme

Toriparkki söi vihreitä

Vihreät juhlivat Hämeessäkin, vaikkei vuonna 2011 menetettyä eduskuntapaikkaa saatu takaisin. Puolue käänsi kannatuksensa noususuuntaan 0,6 prosentilla 5,1 prosenttiin.

Lahden kaupunginvaltuustossa toimiva Aleksi Mäntylä selittää toriparkin vieneen puolueelta ääniä.

Vihreät vastustivat toriparkin kaavaa, mutta olivat myöntämässä lainaa hankkeeseen.

– Meidät tulkittiin täysin väärin takinkääntäjiksi, Mäntylä sanoo.

– Olisimme tarvinneet runsaat 1 800 ääntä lisää, että kokonaisäänimäärä olisi riittänyt paikkaan, arvioi Hämeen vihreiden janakkalalainen puheenjohtaja Anssi Lepistö.

Hän ei usko yksittäisen hankkeen vaikuttaneen tulokseen.

Selkeää ääniharavaa ei löytynyt ja äänet hajosivat liikaa listalla, jossa oli runsaasti ensikertalaisia. Riihimäen kunnanvaltuustossa vaikuttava Sari Jokinen on ensikertalainen yllätysnimi, josta Hämeen Vihreiden toiminnanjohtaja Aleksi Mäntylä odottaa seuraavalla kierroksella nousevaa tähteä. Mäntylä itse sai 846 ääntä.

Vaikka Lahti on iso kaupunki, jossa paikallisia ympäristökysymyksiä riittää, vihreiden vahvin kannatus löytyy Kanta-Hämeen puolelta ja jopa maaseutukunnista.

Kaikki kolme eniten ääniä kerännyttä eli Sari Jokinen, Kirsi Ojansuu-Kaunisto ja Eero Yrjö-Koskinen ovat Kanta-Hämeestä. Päijät-Hämeen puolella yksikään ei rikkonut tuhannen äänen kynnystä. HÄSA

Päivän lehti

9.4.2020