Kanta-Häme

Torista toivotaan eloa Lopen kirkonkylään

Huoli kauppojen katoamisesta ja kuntalaisten karkaamisesta ostoksille Riihimäelle nousi vahvasti esiin Lopen valtuustossa maanantai-iltana. Yhtä vahvasti arvosteltiin kuitenkin 30 000 euron käyttämistä kirkonkylän torin kiinteisiin kalusteisiin.

Kunnanvaltuusto hyväksyi lyhyeksi jääneen keskustelun jälkeen yksimielisesti yhteensä 55 000 euron määrärahan torin elävöittämiseen. Torihankkeelle palkataan erillinen torikoordinaattori ja lisäksi kesäajaksi on tiedossa nuorille kesätöitä torialueen siivoajina ja kalusteiden kokoajina.

Torille on tarkoitus hankkia myyntipöytiä katoksineen.

Keskustan Janne Kataja välitti tuttujen torikauppiaiden viestin, ettei torin elävöittämiskampanja innosta. Samalla hän arvosteli torin elävöittämiseen ehdotettua 55 000 euron kokonaismäärärahaa ja epäili kiinteiden kalusteiden vetävän toriajan ulkopuolella ei-toivottuja oleskelijoita.

Kritiikki sai tukea perussuomalaisten Tommi Naakalta ja Antti Salmiselta, Tarmo Turuselta ( muutos 2011) ja Markku Savolaiselta (sd.). Keskustan Asko Niemeläkin myönsi pitäneensä alkuun summaa kovana, mutta päätyneensä kannattamaan kokeilua.

– Jos tyrmäämme heti kaikki esitykset, tilanne ei voi mitenkään parantua, hän korosti.

Torin kohentaminen on lähtenyt liikkeelle sekä kuntalaisten että yrittäjien kunnalle esittämistä toiveista, että kunnan imagoa nostetaan, valaisi kunnanhallituksen puheenjohtaja Marja Peltomäki (kesk.).

Kunta antaa nyt yrittäjille ja yhdistyksille mahdollisuuden tulla torille myymään omassa kunnassa tuotettuja suoramyyntituotteita, käsitöitä ja elintarvikkeita. Torilla olisi perinteisten torikauppiaiden rinnalla paikallisia myyjiä.

– Pelkkä torikauppa ei vielä välttämättä vilkastuta kirkonkylää, joten lisäksi tarvitaan erilaisia tapahtumia ja toimintaa, Marja Peltomäki totesi heittämällä haasteen yhdistyksille.

Erityisen paljon ihmetystä herättävät kiinteät torikalusteet eivät lopulta olekaan kiinteitä. Kunnanjohtaja Karoliina Frank vakuutti, että suunnitelmat ovat vasta hahmotelmia. Torin elvyttämiseen palkataan erillinen torikoordinaattori, jonka tehtävä on tarkentaa suunnitelmia ja vastata toteutuksesta.

– Perusajatus kuitenkin on, että toria varten hankitaan myyntikatoksia ja -pöytiä, jotka eivät maksa käyttäjille ja jotka ovat kunnan käytettävissä muutenkin vuosien ajan. Ei torille ole tarkoitus juntata mitään rakenteita, joita ei voi liikutella.

Tori sai määrärahat, mutta toteuttamisaikataulu syntyy vasta myöhemmin, kun koordinaattorin työ etenee.

Kunnanvaltuusto hyväksyi myös lasten ja nuorten toimintaohjelman vuosille 2015–2018. HÄSA

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic