Kanta-Häme

Torppaavatko tukiehdot VOP:n muuton?

Vanajaveden opiston (VOP) ylläpitäjä Koulutuskuntayhtymä Tavastia haluaisi luopua vaiheittain opiston vuokratiloista Verkatehtaalla.

Kuntayhtymä esittää Hämeenlinnan kaupungin konsernijaostolle, että opisto luopuisi syyslukukaudeksi 2017 neljästä Verkatehtaan luokkatilasta ja vuoden 2018 alusta alkaen lopuistakin Verkatehtaan tiloista.

Keskiviikkona 7. joulukuuta kokoontuva konsernijaosto saa eteensä apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon päätösehdotuksen Tavastian aikeiden hyväksymisestä.

Ehdotukseen sisältyy kuitenkin ehto, joka liittyy Verkatehtaan tilojen rakentamiseen aikanaan myönnettyyn EU-rahoitukseen. Jos rakentamiseen myönnetty avustus joudutaan muuton vuoksi maksamaan takaisin, joutuu Koulutuskuntayhtymä Tavastia korvaamaan summan.

Opiston muuttoaikeita selvitettäessä on nimittäin noussut esiin, että mikäli tilojen käyttötarkoitus muuttuu alkuperäisestä, myös myönnettyä tukea saatetaan joutua maksamaan takaisin.

– Kyse on 10 vuoden takaisista asioista. Valtionosuuden saamiselle oli asetettu ehtoja ja on mahdollista, että palautusvelvollisuus on olemassa, huomauttaa Verkatehtaan toimitusjohtaja Jouko Astor.

Sitä, miten todellinen huoli oikeasti on, ei vielä tässä vaiheessa tiedetä. Myöskään siitä ei ole täyttä selvyyttä, minkä kokoisesta palautussummasta voisi olla kysymys.

– Nämä reunaehdot meidän on kuntayhtymässä selvitettävä ennen kuin muuttoasia etenee meillä lopulliseen päätöksentekoon, Koulutuskuntayhtymä Tavastian johtaja Jouni Haajanen toteaa.

Muuttohalujen syy on taloudellinen. Korvaavat tilat kansalaisopiston opetukselle löytyisivät Tavastian kiinteistöistä Jaakonkadulta, Hattelmalantieltä ja Lyseon lukiosta.

– Toiminnallisesti emme tarvitse enää niin paljon tilaa kuin opistolla on Verkatehtaalla, perustelee Jouni Haajanen.

Toiminnan supistuminen johtuu pitkälti maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen vähentymisestä opistolla. VOP on neljän vuoden ajan hoitanut Hämeenlinnan kotoutumiskoulutuksen kokonaan.

Ely-keskus on kuitenkin päättänyt, että ensi vuoden alusta lähtien koulutus jaetaan kahden toimijan kesken. Näin ollen Vanajaveden opisto järjestää koulutuksesta vastedes 60 prosenttia nykyisen sadan prosentin sijaan.

– Lisäksi koulutuksen muoto muuttuu siten, että luokkatilaa tarvitaan entistä vähemmän. Näin ollen päiväsaikaan tarvittavien luokkatilojen tarve puolittuu. Ilta-aikaan tiloja taas löytyy eri puolilta kaupunkia yllin kyllin, Haajanen tiivistää.

Verkatehtaalle ison vuokralaisen lähteminen olisi valitettava menetys. Muutto tekisi merkittävän loven Verkatehtaan liikevaihtoon.

Verkatehdas-yhtiö toteaakin konsernijaostolle antamassaan lausunnossa, että uuden vuokralaisen löytäminen varsin erikoistuneisiin ja isoihin tiloihin on vaikeaa.

– Verkatehdas-projektin yksi kulmakivistä oli aikanaan se, että kansalaisopiston päämaja tulee Verkatehtaalle. Yhteiskunnallisesti ajatellen on surullista, jos tehdyt investoinnit jäävät osittain hyödyntämättä, toimitusjohtaja Jouko Astor sanoo.

Verkatehtaan opistosiiven opetustilat rakennettiin nimenomaan kansalaisopistoa ja Sibelius-opistoa varten. Runsaan 710 000 euron korjausinvestoinneille on opiston ja Verkatehtaan välisessä vuokrasopimuksessa sovittu 20 vuoden kuoletusaika. Summasta on jäljellä vielä noin puolet.

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic