Kanta-Häme

Torstaipäivä omistettiin Janakkalassa kulttuurille

Monentyyppistä musiikkia, teatteria, lausuntaa ja erilaisia työpajoja. Janakkalan kulttuuripäivä tarjosi torstaina paljon koettavaa kaikenikäisille kuntalaisille. Aamuyhdeksästä iltakahdeksaan saakka.

Päivä oli saanut otsikoksi Taaran taiteet. Taaran kerrotaan olleen kyläpäällikkö Janakkalan Tarinmaalta. Taara oli tarun mukaan räväkkä nainen, joka hääti Räikälänjokea lähestyvät viholliset kaatamalla heidän päälleen kuumaa tervaa.

Jouset soivat kirjaston aulassa

Turengin kirjaston aula täyttyi ahtauteen asti iltapäivällä, kun Sibelius-opiston janakkalalaiset viulistit ja sellistit esiintyivät. Heidän Pieni retkikunta -kokoonpanossaan soitti 13 ala-asteikäistä lasta.

Kuuntelijoita aulassa oli noin 140. Suurin osa yleisöstä oli läheiseltä Turengin ala-asteelta, mutta musiikista nautti myös joukko ikäihmisiä.

Lasten vanhempiakin oli mukana. Konsertti tallentui useammankin kameran muistikortille.

Viulunsoitonopettaja Tuula Manninen kertoi, että orkesterin konserttitoiminta alkoi vuosi sitten.

– Meillä oli päiväkotikonserttisarja viime keväänä, ja myös viime syksynä konsertoimme.

Turengin ala-asteen englannin opettaja Virpi Löyttyniemi toi päivän mittaan useitakin koululuokkia kirjastossa ja liikuntahallissa järjestettäviin tapahtumiin.

– Hienoa nähdä, kuinka monenlaisia taitoja oppilaillamme on. Tässäkin orkesterissa on kuusi oppilasta meidän koulusta, Löyttyniemi sanoi ja viittasi Pieneen retkikuntaan.

Sellisti ja näyttelijä

Yksi soittajista oli Turengin koulun kolmasluokkalainen Minttu Mäkelä. Hän kertoi soittaneensa selloa pari vuotta. Lisäksi hän on mukana kuvataidekoulussa ja harrastaa teatteria Jatsissa eli Janakkalan teatteriseurueessa.

– Olen näytellyt vuoden. Tässä tapahtumassa esiinnyin Hiiri kissalle räätäliksi – näytelmässä.

Torstaipäivä olikin Minttu Mäkelälle kiireinen. Kulttuuripäivän tapahtumissa meni aikaa niin, että hän ehti vain yhdelle normaalille koulutunnille.

Samassa näytelmässä Minttu Mäkelän kanssa näytteli myös Furaha Kadeyi, joka käy Turengin koulun toista luokkaa.

Furaha on osallistunut Jatsin toimintaan noin kaksi vuotta eli suurin piirtein yhtä kauan kuin hän on asunut Suomessa ja Turengissa. Ensin hän kävi ilmaisukerhoa, nyt hän on mukana ensimmäisessä näytelmässään.

– Esitän siinä koiraa, Furaha kertoi.

Ohjaaja monessa mukana

Hiiri kissalle räätäliksi -näytelmän ohjannut Oili Ruukki on yleensäkin monessa mukana Janakkalan kulttuurielämässä, ja niin tietysti torstain tapahtumassakin.

– Olen ollut täällä aamusta asti, Ruukki kertoi. Hän oli ohjannut myös Janakkalan ikätaideyhdistyksen näytelmän, hän oli mukana lausuntaryhmän esityksessä ja lisäksi hän mainosti aktiivisesti Pyhämäen kesäteatterin Aika hyvä ihmiseksi -näytelmää.

Monipuolinen kulttuuritapahtuman järjestivät Janakkalan kulttuuritoimijat ja kunnan kulttuuritoimi. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic