fbpx
Kanta-Häme

Torstila ei lämpene pakoteporinalle

Ulkoasiainministeriön entinen valtiosihteeri, veteraanidiplomaatti Pertti Torstila arvioi, että viime päivinä vellonut keskustelu Etyjin parlamentaarikkokokoukseen nimettyjen venäläisedustajien maahantulokielloista on lähtenyt liikkeelle väärästä päästä.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin parlamentaarinen kokous alkaa tänään sunnuntaina Helsingissä. Suomi eväsi aiemmin maahantulon EU:n pakotelistoilla olevilta venäläisdelegaation edustajilta.

– Keskusteluissa tuntuu nyt unohtuneen se, mistä koko jupakka on lähtöisin. Ilman Venäjän tunkeutumista Krimille mistään pakotelistoista tai maahantulokielloista ei tarvitsisi keskustella.

Mediassa on epäilty, että ilman venäläisedustuston täysimääräistä osanottoa kokouksen anti Ukrainan tilanteen ratkaisemisen kannalta jää vaisuksi. Torstila ei tällaisille spekulaatioille lämpene.

Hän ei halua vähätellä parlamentaarisen kokouksen merkitystä, mutta muistuttaa, että se ei ole neuvotteleva kokous. Ukrainasta varmasti puhutaan, mutta kokouksella on oma vuosittainen asialistansa.

Varsinainen hallitusten välinen Etyj-kokous järjestetään Helsingissä vasta tulevana perjantaina, ja Torstilan mukaan nämä kaksi kokousta tuntuvat menevän keskusteluissa sekaisin.

– Vaikka Venäjä olisi tullut parlamentaariseen kokoukseen alkujaan ilmoittamallaan valtuuskunnalla, niin on epärealistista odottaa, että he olisivat kertoneet mitään muuta kuin Putinin virallisen linjan. Sen linjan me jo tiedämme, joten ei kokouksella ole Ukrainan tilanteen ratkaisemisen kannalta merkitystä.

Tilanteen kehittymistä on Torstilan mukaan vaikea mennä ennustamaan.

– Se riippuu hyvin paljon siitä, kuinka Venäjä osaltaan toteuttaa Minsk II -sopimuksen ehdot ja miten maan johto ymmärtää Krimin valtauksen ja Itä-Ukrainan tapahtumien merkityksen muulle maailmalle.

Venäjän alkujaan nimeämästä Etyj-valtuuskunnan 15 jäsenestä kuusi on EU:n matkustuskieltolistalla. Torstila ei halua lähteä arvioimaan, oliko matkustuskiellossa olevien edustajien nimeäminen jonkinlainen koepallon heitto Venäjältä Suomelle.

– Suomi lähtee siitä, että kun maahantulokiellosta on yhteisesti sovittu, niin sitä myös silloin yhteisesti noudatetaan. Olisi syntynyt erikoinen tilanne, jos asiassa olisi joustettu. Varmaa on, että kritiikiltä emme silloinkaan olisi välttyneet.

Muiden maiden suhtautumisesta maahantulokiellosta kiinnipitämiseen on liikkunut julkisuudessa erilaisia arvailuja. STT:n mukaan ainakin Baltian maat vastustivat pakotelistalle joutuneiden venäläisten päästämistä kokoukseen.

– Vastustajien joukossa on varmasti muitakin. Oliko Suomen toiminta sitten suoraselkäisyyttä vai ulkopoliittista tyhmyyttä, siitä on muiden maiden keskuudessa varmasti olemassa monia eri mielipiteitä.

Vastakkainasettelusta huolimatta Torstila painottaa, että Venäjä on edelleen nähtävä tärkeänä kumppanina.

– Venäjä on aina naapurimme hyvässä ja pahassa, sen läksyn olemme vuosien aikana oppineet. Joistain asioista meillä on eriävät näkemykset, mutta tässä ei ole mitään uutta.

Torstilan mukaan pakote- ja maahantulokieltokeskustelu on vain yksi lenkki pitkässä tapahtumaketjussa.

– Kuten jo painotin, täytyy muistaa se syy, miksi nämä venäläisherrat ovat maahantulokieltolistalla. Suomi on itse sitä päätöstä ollut tekemässä ja sitä halutaan myös noudattaa. HäSa

Menot