Kanta-Häme

Toton Africa soi komeasti 39-kielisellä kanteleella – Youtube-hitti Ida Elina esiintyy lauantaina Hattulassa

– I bless the rains down in Africa.

Toton vanha hittikappale kuulostaa uudelta Ida Elinan esittämänä. Vajaa kaksi vuotta sitten Youtube-sivustolla julkaistu video on kerännyt yli 185 000 katsontakertaa.

Popkanteletar Ida Elina, oikealta nimeltään Päivi Ollikainen, 32, on noussut kansainvälisen yleisön tietoisuuteen videoilla, joilla hän laulaa ja soittaa omia versioitaan tunnetuista pophiteistä.

Muista internetin lukemattomista cover-videoista hänet erottaa instrumentti: 39-kielinen suurkantele.

Ida Elinan versioitaan esimerkiksi Toton, Policen, Adelen ja Michael Jacksonin hiteistä on katsottu Youtubessa yhteensä noin puoli miljoonaa kertaa.

Kantelepop on vienyt Ida Elinan konserttisaleihin ympäri maailmaa aina Euroopasta Japaniin ja Yhdysvaltoihin asti. Tänä vuonna artisti on kiertänyt Kiinassa, ja palaa sinne jälleen syksyllä.

Ida Elina on onnistunut siinä, mistä moni suomalainen muusikko vain haaveilee. Hän pitää suosionsa salaisuutena erikoista instrumenttiaan.

– Kun kanteleella soittaa tuttua pop-musiikkia, se yllättää, että tällaistakin voi tehdä. Kantele edellä mennään, se on useille niin outo soitin. Pop-musiikki myös kiinnostaa niin laajaa osaa ihmisistä, että se on helppo sulattaa, Ida Elina sanoo.

Viime vuonna ammattilaisille tunnustusta antava Evento Awards valitsi Ida Elinan vuoden esiintyjäksi.

Popkanteletar on saanut myös Kanteleliiton myöntämän Vuoden Kantele -palkinnon vuonna 2015 merkittävästä kanteleteosta, koska hän on lisännyt kanteleen näkyvyyttä tiedotusvälineissä. Lisäksi Ida Elina on voittanut Kansainvälisen Kantelekilpailun vuonna 2011.

Kanteleen soiton 13-vuotiaana aloittanut Ida Elina soitti perinnesoittimella aluksi klassista ja kansanmusiikkia. Hän sai idean popkappaleiden kantelesovituksista vuonna 2009 nähtyään Youtube-videon, jossa soitettiin Michael Jacksonin Billy Jean pelkällä kitaralla.

– En ollut tajunnut, että musiikkia voi tehdä yhdellä soittimella ja se kuulostaa uskottavalta. Siitä videosta tajusin, että tuota haluan tehdä kanteleella, Ida Elina kertoo.

– Oli hirveä motivaatio, että nyt löysin jotain, mikä voisi olla mun oma juttu. Poppia tai muuta tämän hetken rytmimusiikkia ei ole paljoa soitettu aiemmin juuri kanteleella.

Pophittien kanteleversioiden lisäksi Ida Elina tekee myös omaa musiikkia. Esikoislevy Songs of Freedom ilmestyi vuonna 2012 ja Hello World vuonna 2015. Tänä syksynä ilmestyy modernin popkantelettaren kolmas levy, jota Ida Elina kuvailee puhtaaksi popiksi.

Tänä lauantaina Ida Elinaa kuullaan Hattulassa Vanajavesi sävelin -ulkoilmakonsertissa. Laulaja-lauluntekijän mukaan luvassa on sekä uutta musiikkia että yleisön odottamia Youtubesta tuttuja hittejä.

– Aion soittaa myös teemaan sopivia luontoaiheisia biisejä. Toivottavasti on hieno ilma, niin saadaan kesän loppuun sopiva konsertti, Ida Elina toteaa.

Olen ollut äitiyslomalla ja odottanut todella paljon, että pääsen taas musisoimaan yleisölle. Olen tehnyt jonkin verran keikkoja uudella ohjelmistolla, ja on ollut hauskaa esittää musiikkia, jota yleisö ei ole vielä kuullut. HäSa

 

Ulkoilmakonsertti

Ida Elina esiintyy Vanajavesi sävelin -konsertissa Petäys Resortissa Hattulassa lauantaina 25.8. Konsertin järjestävät yhteistyössä Vanajavesikeskus, Hattulan kunta ja Petäys Resort. Tuotto käytetään Vanajaveden alueen järvien ja jokien hoitamiseen.

Päivän lehti

11.7.2020