Kanta-Häme

Tottumukset jarruttavat lähimaksun yleistymistä

Lähimaksuominaisuudet ovat maksukorteissa yhä yleisempiä. Vaikka lähimaksulla tehtyjen maksutapahtumien määrä onkin huimassa nousussa, moni lähimaksukortin omistaja ei vielä käytä mahdollisuutta hyväkseen.

25 euron ostoksissa korttia ei tarvitse laittaa maksupäätteeseen, eikä tunnuslukua tarvitse näppäillä, vaan maksaminen onnistuu koskettamalla kortilla maksupäätettä.

– Suomessa on noin kolme miljoonaa Visan lähimaksukorttia eri pankkien jakamina. Fyysisen ympäristön maksutapahtumistamme esimerkiksi joulukuussa noin viisi prosenttia oli lähimaksuja, kertoo Visa Europen Suomen maajohtaja Vesa Tukonen.

Epäsuhta on varsin selvä, sillä Tukosen mukaan noin puolet Visa-korttimaksuista on suuruudeltaan 25 euroa tai vähemmän.

Asiassa on toki toinenkin puolensa, sillä lähimaksamisen yleistyminen on osaltaan myös tyylipuhdas munan ja kanan ongelma. Kun lähimaksupäätteet ovat viime aikoina voimakkaasti yleistyneet, näkyy se myös maksutapahtumien määrässä.

– Rehellisyyden nimissä pitää sanoa, että lähimaksaminen ei ole vielä valtavirtaa, mutta se on selvässä kasvussa. Viime vuonna käyttö kymmenkertaistui, Tukonen toteaa.

Lähimaksun yleistyminen on hänen mukaansa kuitenkin hyvin paljon tottumuksesta kiinni.

– Tunnusluvun käyttö on ihmisillä vähän selkäytimessä.

OSUUSPANKIN yli kahdesta miljoonasta Visa- ja MasterCard -maksukortista noin kolme neljännestä on lähimaksukortteja, kertoo kehityspäällikkö Harri Siven.

– Noin kymmenen prosenttia maksutapahtumista on lähimaksutapahtumia. Ne ovat nyt lisääntyneet aika lailla, ja vuodessa määrä on kymmenkertaistunut, Siven laskee.

Toisaalta hänen mukaansa vain noin neljännes Osuuspankin korttien haltijoista käyttää lähimaksuominaisuutta. Tämä aktiivinen neljännes tosin hoitaa sitten miltei puolet maksuistaan lähimaksuilla.

Myös Siven toteaa, että lähimaksukykyiset laitteet ovat jo yleistyneet.

– Luulen, että suurin syy pankkikorttien käyttötapoihin on tottumus. Kortti laitetaan automaattisesti sirulukijaan, tai ei edes tiedetä että kortissa on lähimaksumahdollisuus. Tottumusten muuttuminen on hidasta.

OP:n viime syksyn tietojen mukaan keskimääräinen lähimaksu oli kahdeksan euroa.

FINANSSIALAN Keskusliitto tutki erilaisia maksutapoja touko-kesäkuussa 2015 teettämässään kyselyssä.

Silloin 22 prosenttia vastanneista kertoi, että heidän maksukortissaan on lähimaksuominaisuus, tosin vain 12 prosenttia oli käyttänyt ominaisuutta. 71 prosenttia kertoi, että lähimaksuominaisuutta ei ole, ja seitsemän prosenttia vastaajista ei osannut sanoa.

Saman tutkimuksen mukaan käteinenkin pitää vielä puoliaan: vain viisi prosenttia vastaajista totesi, että ei nosta käteistä rahaa juuri koskaan.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic