fbpx
Kanta-Häme

Touhu pitää partiolaisen otteessaan

Hakovuorella liikkui lauantaina monenkirjavaa väkeä. Pusikoissa vilahti urheilullista nuorta miestä,taikaviittaista teinityttöä ja ulkoilullista aikuista naista.

– Se on just se monipuolisuus. Hyvät kaverit ja luonnossa liikkuminen, kiteyttää partion taian Hämeenlinnan alueen partiolaisten puheenjohtaja Iija Filén.

Filén on myös käynnissä olevien Hämeen partiopiirin mestaruuskilpailujen johtaja. Metsässä hälisevät ihmiset ovat hänelle palkinto noin kahden vuoden mittaisesta suunnittelutyöstä ja vastuunkannosta.

Samaa sanoo rastivastaavana oleva Jerkki, jolle partiohistoriaa on kerääntynyt jo nelisenkymmentä vuotta.

– Kun paljon antaa, niin paljon saa. Tämä on kivaa hommaa.

Pienenevät ikäluokat ja kilpailu lasten vapaa-ajasta muiden harrastusten kanssa, ovat kutistaneet partiolaisten määrää Suomessa 1990-luvun alkupuolen huippuvuosista. Jäsenmäärä on huvennut kahdessa vuosikymmenessä 90 000:sta 60 000:een.

– Valtakunnallinen trendi on ollut tämä, Hämeessä jäsenmäärässä on tultu alaspäin ehkä 20 prosenttia, sanoo järjestöpäällikkö Petri Louko.

Harrasta sen verran kuin haluat

Huoli tulevaisuudesta ei kuitenkaan painanut lauantaina luonnossa painaneita partioaktiiveja. Usko on vahva, että uusi partio-ohjelma ja uusittu koulutusohjelma alkavat tuoda vähin erin tuoretta verta joukkoihin, joiden vähäisyys on ennen kaikkea pienten paikkojen ongelma.

Esimerkiksi Hämeenlinnassa lippukuntiin olisi enemmän tulokkaita kuin niihin pystytään ottamaan, ja partiotaitokilpailuihin osallistuvien vartioiden määrä ylitti järjestäjien odotukset.

Yhteisöllisyyden lisäksi partio vetää nykypäivänä puoleensa kansainvälisyydellä. Kilpailijat osasivat kääntää myös yleensä kielteiseksi piirteeksi mielletyn perinteisyyden plussaksi.

– Perinne vetää mukaan ja tulee aina vetämään, naureskelee Tampereen Kotkien Hannu Turpeinen.

Nykyihmisten taipumus karttaa pitkäaikaista sitoutumista on sekin huono tekosyy heittää partiotoiminta nurkkaan, todistaa Reetta Laaksonen.

– Harrastusta voi muokata elämäntilanteiden mukaan. Jos tulee lapsia, monet pitävät pari välivuotta. Voit tehdä ihan sen verran kuin haluat.

Nokialaisen Sata-Hämeen Vasamien Jussi Kankainen ja Heikki Naskali myöntävät, että työt ovat päässeet syömään aikaa partiolta, mutta kilpailuviettiä lieveilmiöineen ne eivät ole onnistuneet sammuttamaan.

– Kilpailut sytyttävät, ja nämä ovat aina kaikin puolin mukavahenkisiä tapahtumia, sanoo Kankainen. (HäSa)

Menot